5-S Webgids
Zorg

Haptotherapie: Wat is het en hoe kan het helpen?

Haptotherapie is een vorm van therapie die zich richt op de menselijke aanraking en het bewustzijn van het lichaam. Het is ontstaan uit de haptonomie, een wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek naar de tastzin en het gevoel. In dit artikel leggen we uit wat haptotherapie is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn.

 

Wat is haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie waarbij het gevoel en de tastzin centraal staan. De haptotherapeut begeleidt de cliënt bij het (her)ontdekken van zijn of haar eigen lichaam en gevoel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van aanraking, gesprekken en oefeningen. Het doel van haptotherapie is om de cliënt te helpen zich bewust te worden van zijn of haar eigen gevoelens en behoeften en deze te leren uiten.

 

Hoe werkt haptotherapie?

Haptotherapie werkt door middel van aanraking en gesprekken. Door middel van aanraking kan de haptotherapeut contact maken met de cliënt en deze helpen zijn of haar eigen lichaam en gevoel beter te leren kennen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van massage of oefeningen waarbij de haptotherapeut de cliënt aanraakt op specifieke plekken op het lichaam. Ook gesprekken spelen een belangrijke rol in haptotherapie. Door te praten over gevoelens en emoties kan de cliënt meer inzicht krijgen in zijn of haar eigen behoeften en deze leren uiten.

 

Wat zijn de voordelen van haptotherapie?

Haptotherapie kan helpen bij verschillende klachten en problemen, zoals stress, angst, depressie, burn-out en relatieproblemen. Door haptotherapie kan de cliënt beter leren omgaan met zijn of haar gevoelens en emoties en deze op een gezonde manier leren uiten. Hierdoor kan de cliënt meer rust en balans ervaren in zijn of haar leven. Ook kan haptotherapie helpen bij het verbeteren van relaties, doordat de cliënt leert om beter te communiceren en meer rekening te houden met de gevoelens van anderen. Bovendien wordt haptotherapie vaak ook vergoed bij een aanvullende verzekering.

 

Voor wie is haptotherapie geschikt?

Haptotherapie is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan meer balans en rust in zijn of haar leven. Het kan helpen bij verschillende klachten en problemen, maar ook als er geen specifieke klachten zijn kan haptotherapie een waardevolle toevoeging zijn. Het is belangrijk dat de cliënt openstaat voor aanraking en zich op zijn of haar gemak voelt bij de haptotherapeut. Voor meer informatie kan je vrijblijvend contact opnemen met haptotherapeut Wilma Bosma.

 

Conclusie

Haptotherapie is een waardevolle vorm van therapie die zich richt op het bewustzijn van het lichaam en de tastzin. Door middel van aanraking en gesprekken kan de cliënt beter leren omgaan met zijn of haar gevoelens en emoties en deze op een gezonde manier leren uiten, waardoor meer rust en balans ervaren kan worden in het leven. Haptotherapie is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan meer balans en rust in zijn of haar leven. Het is belangrijk dat de cliënt openstaat voor aanraking en zich op zijn of haar gemak voelt bij de haptotherapeut. Bij haptotherapie staat de mens en zijn of haar gevoel centraal, en kan het helpen om beter in contact te komen met jezelf en anderen.