5-S Webgids
Image default
Zorg

Voor wie heeft het zin om vitamines te kopen?

Vitaminen zijn onmisbaar voor een goed functionerende stofwisseling. Omdat het lichaam ze (op een enkele uitzondering na) niet zelf kan produceren, moeten vitaminen met voedsel worden ingenomen. Er zijn dus hele goede redenen waarom mensen vitamines kopen.

Wie koopt vitamine supplementen?

Mensen die evenwichtig eten halen meestal de aanbevolen hoeveelheid vitamines. Adolescenten, zwangere vrouwen, zogende moeders, ouderen en mensen die lijden aan bepaalde ziekten of constante stress moeten echter meer aandacht besteden aan een adequate vitamine-inname en zijn dus ideale kandidaten om vitamines te kopen.

Hoeveel vitaminen hebben we nodig?

Met een aanbevolen gemengd dieet, dat vijf porties groenten en fruit per dag bevat, worden de meeste mensen voldoende voorzien van vitamines. Extra vitamines in de vorm van voedingssupplementen zijn dan meestal niet nodig.

Wie moet wel vitaminen kopen?

In bijzondere levenssituaties zoals zwangerschap en borstvoeding, extreme stress of sportactiviteit kan de vitaminebehoefte echter toenemen en zijn er extra redenen waarom mensen vitaminen kopen. In dit geval kun je het beste met je arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige praten over een geschikt voedingssupplement.

Voorzichtig met voedingssupplementen

Veel vitaminepreparaten zijn zogenaamde voedingssupplementen. Dit betekent dat ze bedoeld zijn als aanvulling op de voeding, maar niet om een ongezonde voeding te compenseren. Sommige hoger gedoseerde vitaminepreparaten worden beschouwd als geneesmiddelen en worden daarom alleen in apotheken verkocht.

Vitamine A en D

Grote hoeveelheden vitamine A of D zijn bijzonder gevaarlijk, omdat een teveel aan deze vetoplosbare vitamines niet zomaar in de urine kan worden uitgescheiden, zoals bij in water oplosbare vitamines het geval is!

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen dus groenten en fruit niet vervangen, maar hooguit aanvullen. De reden: naast vitaminen en mineralen leveren ze bioactieve stoffen die nog niet in detail bekend zijn. Voedingssupplementen daarentegen bevatten meestal slechts enkele geïsoleerde stoffen.

Wie moet er meer vitaminen kopen?

Bijzondere levenssituaties of eetgewoonten kunnen leiden tot een verhoogde behoefte aan vitaminen kopen. Hieronder enkele situaties.

Vitamines tegen stress

Emotionele invloeden, lichamelijke of geestelijke overbelasting kunnen leiden tot een verhoogde behoefte aan vitamines. Maar ook mensen die lijden aan acute infecties of zich bijvoorbeeld in een postoperatieve fase bevinden, worden getroffen. Elke vorm van stress leidt tot algemeen verhoogd vitamineverbruik en dus vitaminebehoefte. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het verminderen van stress.

Vitaminen voor rokers

Rokers hebben vaak een tekort aan vitamine C en foliumzuur. In het algemeen hebben zware rokers een verhoogde behoefte aan vitamines, omdat veel vitamines door het lichaam worden gebruikt om schadelijke rookbestanddelen te “reinigen”, oftewel te ontgiften. De behoefte aan vitamine C is bijvoorbeeld 40 procent hoger dan bij niet-rokers.

Vitaminesupplementen voor alcoholisten

Regelmatig alcoholgebruik leidt tot verlies van eetlust en dus tot minder voedselinname. Dit komt deels doordat mensen de hoge calorie-inname door alcohol proberen te compenseren door zuinig te eten. Bovendien heeft alcohol in welke vorm dan ook een negatieve invloed op de opname en het gebruik van vitaminen. Wijn en bier, die in kleine hoeveelheden een positief effect kunnen hebben op de voedingsstoffenbalans, leiden in overmaat ook tot hetzelfde resultaat. Vooral vitamine B1 en B6, C, foliumzuur en niacine worden aangetast.

Vitamine dieet

Zelfs bij een dieet met 1.500 kilocalorieën per dag is het moeilijk om een evenwichtig voedingsschema op te stellen dat de aanvoer van vitaminen en mineralen optimaal waarborgt. Je kunt je voorstellen dat bij een nog lagere voedselinname een te lage voorraad geprogrammeerd is. Extreme diëten zijn daarom niet aan te raden wat betreft de toevoer van voedingsstoffen.

Ga je ook vitamine supplementen kopen?

Zoals je ziet is het kopen van vitamines helemaal zo gek nog niet en ook andere bloggers schrijven over de vele redenen waarom zij vitamines bestellen. Verdiep je daarom goed in de materie van vitamine supplementen en bekijk of het voor jou ook relevant is. Een ding is zeker, sowieso in de wintermaanden kan je lichaam goed vitaminen gebruiken