5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Help! Ik ben gestoken door een wesp

Tijdens de lente- en zomermaanden geniet iedereen van alle leuke dingen. Je zit lekker in je tuin te ontbijten, ligt aan het zwembad te zonnen, gaat naar barbecues of pakt in de avond een terrasje. Helaas komen de lekkere warme dagen ook met tegenslagen. Soms loopt het zelfs uit op verschrikkelijke situaties. We hebben het hier inderdaad over een wespenplaag. Dat er wespen op je eten of drinken afkomen is al vervelend genoeg… maar wanneer de wespen gaan steken is het nog erger. Bereid je daarom goed voor. Hieronder geeft Wespennestverwijderen.com je alle informatie over wespensteken.

Wanneer steken de wespen eigenlijk?

Een wesp kan in zijn eentje of met meerdere wespen bij elkaar steken. Stekende wespen zijn altijd vrouwtjes en ze kunnen om verschillende redenen steken. Zo kunnen de wespen zich al snel bedreigd voelen. Hierdoor hebben ze het idee dat ze zichzelf moeten beschermen en gaan dan steken. Daarnaast kunnen ze van andere wespen van hun kolonie een seintje krijgen dat het wespennest in gevaar is. Op dit moment gaan de wespen er alles aan doen dit tegen te gaan en daardoor gaan ze steken uitdelen. Tot slot kunnen de wespen ook agressief worden als ze te weinig voedsel kunnen vinden. Dit komt voornamelijk voor tijdens het einde van de zomer omdat ze dan uit dreigen te sterven.

Wat gebeurt er bij een wespensteek?

De wesp doorboort als het ware de huid met haar angal en spuit daar gif in. Dit gif bestaat uit een mengsel van enzymen en andere eiwitten. Een wesp kan door haar gladde angel meerdere keren steken. Een bij sterft daarentegen wel na een steek, omdat de angel meer getand is en in de huid achterblijft als de bij zich terugtrekt.

Reden voor paniek

Een wespennest kan enorm veel pijn veroorzaken. Belangrijk is te kijken naar wat het gif in de huid doet. Bij mensen die niet allergisch zijn zwelt de huid rond de steek op en het wordt daarnaast rood. Het jeukt en doet zeer. Dit is erg vervelend, maar het kan verder geen kwaad. Na enkele uren kunnen klachten verminderen. Het wordt een ander verhaal als je door meerdere wespen tegelijk wordt gestoken. Er komt dan namelijk zoveel gif in je lichaam dat je er in shock van kunt raken en kunt komen te overlijden. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor wespengif. Er is dan sprake van een serieus probleem.

Pas op met een allergie!

Mensen die allergisch zijn voor wespensteken krijgen weliswaar dezelfde symptomen als mensen die niet allergisch zijn. Namelijk pijn, jeuk, roodheid en een opgezwollen huid. Maar het gaat nog een flinke stap verder. Mensen met allergie kunnen ook last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, gezwollen lippen, gezwollen oogleden en gezwollen ledematen. Door deze symptomen kun je benauwd worden en in shock raken. Een shocktoestand kan tot de dood leiden als er niet op tijd ingegrepen wordt. Daarom is het erg belangrijk zo snel mogelijk in actie te komen als dit jou of iemand om je heen gebeurt.