5-S Webgids
Image default
Mode en Kleding

Welke naald heb ik nodig in mijn naaimachine?

Welke naald heb ik nodig in mijn naaimachine?

Als je geen ervaring hebt met naaien of met naaimachines is het goed om dit te weten: het verschilt per stof welke naald je het beste kunt gebruiken. Eigenlijk is het heel erg logisch, maar het is wel iets wat je snel vergeet. Sommige naaimachine naalden werken namelijk niet goed bij op bepaalde stoffen, en dat is wel goed om te weten. Door de juiste naald te gebruiken voorkom je complicaties zoals beschadiging aan het materiaal, gebroken naalden of het overslaan van steken. Hieronder leggen wij van Matson haarfijn aan je uit welke naalden je het beste wanner kunt gebruiken.

Universele naald

Een algemene naald is, zoals de naam ook doet geloven, geschikt voor de meeste stoffen. Wanneer je een bijzondere of kwetsbare stof naait met een universele naald, zal het resultaat anders zijn dan wanneer je een speciaal daarvoor bedoelde naald gebruikt. Maar als je het niet zeker weet, is de universele naald je veiligste poging.

Jeansnaald

Ook de naam van deze naald geeft zijn gebruik weg: hij wordt voornamelijk gebruikt voor spijkerstof, een relatief zware stof. Een jeansnaald heeft een zeer scherpe punt, waardoor het makkelijk door jeans heen gaat. Een universele naald zal snel breken op spijkerstof, helemaal als je door meerdere lagen heen probeert te naaien.

 

Ledernaald

Een ledernaald wordt gebruikt voor het verwerken van leer, suède, nappa, kunstleer en bont. Een leernaald heeft een driehoekige punt die ontwikkeld is voor het verwerken van leer, daarom moet je geen andere stoffen proberen te naaien met een leernaald.

Stretchnaald

Voor hele rekbare stoffen kun je het beste een stretchnaald gebruiken. Een stretchnaald is een hele dunne naald met een bolle punt, hierdoor kan de naald niet achter de stof blijven haken, waardoor de stof niet kapot gaat. Deze naald kun je het beste gebruiken op jersey, sportkleding of op joggingstof.

Microtexnaald

Als je werkt met extreem dunne stoffen moet je heel erg voorzichtig zijn. Het beste is daarom om een microtexnaald te gebruiken. Denk aan dunne, transparante stoffen, of fijn geweven stoffen als microvezel of zijde.

Bij Matson zijn diverse geschikte naalden voor elke stof en bedoeling te vinden. Je kunt eventueel op deze webshop kijken of één van de winkels in Rotterdam of Utrecht komen bezoeken.

https://www.matson.nl/onderdelen-accessoires/naaimachine-naalden.html