5-S Webgids
Gezondheid

Hoe een vette lever te herkennen en te behandelen.

De lever is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam. Het vervult vele essentiële functies, zoals het filteren van bloed en het metaboliseren van overtollig vet, koolhydraten en eiwitten voor energie. De lever kan echter ziek (of “vervet”) raken als hij overbelast wordt door gifstoffen. Dit wordt leververvetting genoemd. Er zijn twee soorten leververvetting: niet-alcoholische leververvetting treft mensen met een minimaal alcoholgebruik en alcoholische leververvetting treft mensen die veel drinken of een onderliggende medische aandoening hebben die hun vermogen om alcohol te verwerken aantast. Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als iemand die u kent een vette lever heeft, zijn hier enkele nuttige tips om de aandoening te herkennen en te behandelen.

Wat is leververvetting?

Leververvetting is een aandoening die optreedt wanneer de lever ontstoken of opgezwollen raakt. Leververvetting kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen, waaronder niet-alcoholische leververvetting en alcoholische leververvetting.

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) treft meestal mensen die geen alcohol drinken, maar die een onderliggende medische aandoening hebben die hun risico op leververvetting verhoogt. Mensen met NAFLD hebben doorgaans een verhoogd vetgehalte in het bloed en lopen het risico cirrose te ontwikkelen, een onomkeerbare en mogelijk fatale aandoening waarbij littekenweefsel in de lever ontstaat en de bloedstroom er niet meer goed doorheen kan stromen.

Alcoholische leververvetting (AFLD) treft vooral mensen die overmatig drinken of een onderliggende medische aandoening hebben (zoals obesitas of het metabool syndroom) die hun risico op het ontwikkelen van AFLD verhoogt. Naast een hoog vetgehalte in het bloed hebben mensen met AFLD vaak last van misselijkheid, braken, buikpijn, geelzucht en vermoeidheid. De symptomen kunnen verband houden met problemen bij het verwerken van alcohol, maar ook met schade aan andere organen in het lichaam. Deze symptomen kunnen aanhouden, zelfs nadat iemand stopt met het drinken van alcohol. Als u vermoedt dat iemand leververvetting heeft, vraag hem dan of hij alcohol drinkt of niet.

 

Hoe werkt je lever?

De lever is een orgaan dat diep in het lichaam ligt, onder uw ribbenkast. De lever vervult vele essentiële functies, zoals het filteren van het bloed en het metaboliseren van overtollige vetten, koolhydraten en eiwitten voor energie. De lever is ook verantwoordelijk voor de productie van vitale stoffen, zoals stollingsfactoren voor het bloed en gal om voedsel te verteren.

Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als iemand die u kent leververvetting heeft, zijn hier enkele nuttige tips om de aandoening te herkennen en te behandelen.

 

Wat zijn de symptomen van leververvetting?

In de lever kan een olieachtige, geelgroene of bruingele substantie worden gezien. Dit is een teken dat de lever vet is geworden. De kleur kan variëren, afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is. U kunt ook een zwelling van de lever en/of een verhoging van uw bloeddruk waarnemen, omdat uw lichaam probeert te compenseren voor een ongezonde leverfunctie. Andere symptomen van leververvetting zijn een verzadigd gevoel na het eten, oprispingen, buikpijn, misselijkheid en braken, donkere urine, vermoeidheid en spierpijn.

 

Diagnose van leververvetting

De diagnose van leververvetting kan een uitdaging zijn en kan onder meer bestaan uit symptomen zoals buikpijn, vermoeidheid, abnormale cholesterolwaarden en/of abnormaal bloedonderzoek. Een arts zal meestal bloedonderzoek laten doen om te controleren of de lever goed functioneert en kan ook andere medische beeldvormingstests laten doen, zoals een echografie of een CT-scan. Als uw arts vermoedt dat u leververvetting hebt of de diagnose al bij u heeft gesteld, kan hij u aanraden om een nuchtere bloedsuikerspiegel, een vetvrije-massa-index (FFMI)-test of een echografie van de lever te laten maken om de dikte van de orgaanwanden te meten.

Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als iemand die u kent leververvetting heeft, zijn hier enkele nuttige tips om de aandoening te herkennen en te behandelen:

– Houd uw voeding in de gaten

– Beperk uw alcoholgebruik

 

Behandeling van leververvetting

Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als iemand die u kent leververvetting heeft, volgen hier enkele nuttige tips om de aandoening te herkennen en te behandelen.

1. Rook geen sigaretten en drink geen alcohol: Roken is een belangrijke oorzaak van leververvetting. Mensen die sigaretten roken, lopen vier keer meer risico dan niet-rokers. En het kan ook leiden tot andere ernstige medische problemen zoals kanker.

2. Eet meer groenten en fruit: Het eten van vezelrijk voedsel zal helpen uw spijsverteringsstelsel te reinigen en het risico op leververvetting te verminderen.

 

Vetten in de voeding

Vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid, maar als je er te veel van eet, kan dat leververvetting veroorzaken. Het typische Amerikaanse dieet bevat meer dan 75 procent van de calorieën uit vet. Dit is een van de redenen waarom mensen met leververvetting risico lopen op het ontwikkelen van andere ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes. Het is dus belangrijk om een gezonde balans van vetten in de voeding te houden.

Een dieet dat veel vetten bevat, moet ook weinig suiker en koolhydraten bevatten, omdat dit soort maaltijden bijdragen aan gewichtstoename. Ongezonde voedingsmiddelen zoals fastfood geven u misschien snel energie, maar ze vertragen uw stofwisseling en verhogen het risico op leververvetting.

 

Alcohol en leververvetting.

Leververvetting kan worden veroorzaakt door overmatige consumptie van fructose. Overtollige fructose wordt in de lever gemetaboliseerd, wat een overproductie van vetmoleculen veroorzaakt. Dit proces kan leiden tot leververvetting.

In het algemeen zijn alcohol en leververvetting met elkaar verbonden. Als je veel alcohol gebruikt, je drinkt veel meer dan je lichaam aankan of je hebt onderliggende medische aandoeningen die je vermogen om alcohol te verwerken beïnvloeden, dan is er een grotere kans op het ontwikkelen van alcoholische leververvetting als gevolg van de hoeveelheid alcohol in je systeem.

Als je twee weken achter elkaar te veel alcohol drinkt, dan heb je al genoeg schade aangericht in het orgaan om alcoholische leververvetting te veroorzaken; als je echter niet zo veel drinkt in een korte periode en geen onderliggende medische aandoeningen hebt (zoals diabetes), dan is het onwaarschijnlijk dat je alcoholische leververvetting zult ontwikkelen.

https://www.dietistmandybreure.nl

Gerelateerde artikelen

Millers Juice E-liquid

Betrouwbare mediums

Incubatietijd SOA en Chlamydia