5-S Webgids
Image default
Bedrijven

Hoeveel lumen nodig

Hoe vergelijk je LED lampen met gloeilampen?

Lampen worden steeds energiezuiniger. De gloeilamp heeft inmiddels plaats gemaakt voor energiezuinige verlichting. LED lampen worden steeds populairder onder meer doordat ze lang meegaan, direct op volle sterkte werken en energie zuinig zijn. Het vormt een steeds betere vervanger voor traditionele verlichting.

LED in plaats van gloeilampen. Wat komt er bij kijken.

Dit artikel helpt u bij het vinden van de juiste LED lamp. We gaan kijken naar de nodige lichtsterkte, de kleurtemperatuur en direct versus indirect licht. Op het eind komt nog een speciale Osram LED aan bod.

Hoeveel lumen nodig

De lichtsterkte die je nodig hebt voor een lamp, is afhankelijk van wat je ermee wilt verlichten. De kracht van het licht en de kleurtemperatuur bepalen of het geschikt is voor een werkkamer of juist voor een gezellige woonkamer. Lees het artikel hoeveel lumen nodig voor aanvullende informatie.

Kleurtemperatuur LED

LED lampen geven oorspronkelijk een koud blauwachtig ligt. Deze kleur wordt nog steeds veel gebruikt in kantoor en bedrijfsruimtes. Tegenwoordig zijn er echter ook veel warmere kleuren beschikbaar. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Sfeerverlichting gaat tot een kleine 3000K terwijl je in de studeerkamer liever boven de 4000K wilt. Bekijk Kleurtemperatuur LED voor meer informatie.

Direct en indirect

Bij direct licht wordt het licht gericht op bijvoorbeeld een werkblad of wandversiering. Zonder aanvullende verlichting zal de omgeving extra donker overkomen. Direct licht kan echter ook diffuus gemaakt worden. Het geeft dan meer gelijkmatig licht af. Schaduwen zijn worden daardoor ook minder sterk. Dit effect kan ook bereikt worden met indirect licht. Dat krijg je door een lamp via bijvoorbeeld het plafond de ruimte te laten verlichten. Het artikel indirect licht gaat hier dieper op in.

Osram LED

Osram LED lampen vind je in verschillende soorten. Osram LED verlichting heb je in dimbare lampen, speciale uitvoeringen voor buitengebruik, LED voor in de koelkast en een LED lamp met daglicht sensor die zich aanpast aan de sterkte van het omgevingslicht. Deze gebruikt dus alleen energie als het nuttig is.

https://123lampenshop.nl/