5-S Webgids
Woning en Tuin

Lekkende keukenkranen

Een kraan kan gaan lekken. Daardoor verlies je onnodig veel water en het is een behoorlijk irritant geluid, nog afgezien van het feit dat je flink nat kunt worden als je de kraan gebruikt.

Het is dus wenselijk en noodzakelijk om het euvel snel te verhelpen.

Verschillende oorzaken

In het algemeen kan een keukenkraan op drie plekken water lekken. Elk heeft zijn eigen aanpak nodig. Bij de eerste plek zie je dit als de kraan dicht zit. Bij plaats 2 en 3 juist als de kraan geopend is.

Plek 1: druppels uit het mondstuk

Zoals gezegd is dit zichtbaar als de kraan dichtgedraaid is. De oorzaak zit in de draaiknoppen. De leertjes zijn versleten of er is vuil tussen gekomen. Dat laatste kan ook het geval zijn als je een kraan hebt met keramische schijven.

De watertoevoer uit de leidingen wordt dan niet meer goed tegengehouden en er druppelt dus steeds water uit de kraan. In dit geval moet je de leertjes of de cartouche schoonmaken of vervangen.

Plek 2: lekkage tussen het mondstuk en de hals

Dit is alleen zichtbaar als de kraan openstaat. Zolang er geen water doorheen stroomt zie je het niet. Als je de kraan opent, stroomt of spuit het water hier tussen uit. Als het de lekkage erg is kun je er behoorlijk nat van worden.

Het mondstuk (de perlator) is dan het probleem. Die is stuk. Er zit weinig anders op dan een nieuwe perlator te kopen en de oude te vervangen. Dat is alleen maar op- en afschroeven, meer handelingen zijn niet nodig, al kan de oude perlator behoorlijk vast zitten. Water afsluiten is niet nodig, zolang de kraan zelf dicht is.

Plek 3: aan het begin van de hals

Ook deze is alleen zichtbaar als de kraan open is om dezelfde reden als bij de vorige. Als je de kraan niet gebruikt komt er geen water langs en stroomt er dus ook geen water uit het lek. Het kan zijn dat de hals zelf versleten is, maar het kan ook dat het rubbertje dat er onder zit niet goed meer is.

Om te zien welke van de twee mogelijkheden het geval is, zul je de hals los moeten draaien van de spoelbak en de zaak controleren. Als je het zelf niet ziet kun je met de hals naar een winkel gaan om het daar te laten onderzoeken. Vervolgens vervang je de hals of de rubberen ring, net wat er nodig is. Alles weer goed aandraaien en het euvel is verholpen.

https://www.keukenkranen.net