5-S Webgids
Image default
Eten en drinken

Nieuw kookboek met worstenbrood recepten

Hij ligt in de winkel, een spiksplinternieuw bakboek met worstenbrood recepten. Voor de liefhebber, want ik snap best dat lang niet iedereen houdt van worstenbrood, en dus geen enkel belang heeft bij worstenbrood recepten. Toch is er absoluut belangstelling voor de worstenbrood recepten, juist omdat er nogal wat verschillende recepten zijn, en het leuke is dat een aantal hiervan nooit openbaar zijn gemaakt. ER zijn worstenbrood recepten die het kookboek van oma nooit hebben verlaten, het waren geheime familierecepten. En dat wilde de familei, of oma, en later haar dochter, kleindochter, graag zo houden. Maar zodra de echte liefhebbers er niet meer zijn worden de worstenbrood recepten openbaar. En komen ze in een modern bakboek. De recepten worden in de originele versie weergegevn, maar er kan ook een moderne variant van de originele recepten worden gemaakt, met gezondere ingrediënten, die hedendaags meer gebruikt worden.

Is er belangstelling voor die recepten?

Blijkbaar wel. Er wordt heel wat afgebakt in Nederland. Er wordt zelfs een heel tv-programma aan gewijd, dat weken duurt. Ook in het buitenland zijn verwoede bakkers en baksters, die soms met het schaamrood op de kaken hun brouwsels en baksels aan een jury moeten laten zien en moeten laten proeven. En dat terwijl ze beseffen dat hett daadwerkelijk misbaksels zijn. Vreselijk moet dat zijn. Maar, het is hun eigen keuze om mee te doen aan zo’n race. Soms win je wat, soms verlies je wat.

Maar, er is dus wel degelijk belangstelling voor oudhollandse recepten. Het doet ons denken aan die goede oude tijd, toen alles nog goed was. Hmm. Nou, dat was het volgens mij helemaal niet. In ieder geval echt niet altijd. Het eten was echt niet altijd zo gezond. Maar, we deden wel veel zwaarder lichamelijke arbeid, dus we hadden vooral maagvulling nodig.