5-S Webgids
Image default
Dienstverlening

Online een rooster maken

Zolang we al samenwerken, zolang maken we ook al een rooster. Vroeger gebeurde dit al op een schip: wie is er overdag wakker en wie waakt er ’s nachts. Hetzelfde geldt in het leger. Roosters maken hoort derhalve bij groepen mensen die met elkaar samenwerken. In de zorg, bij de politie, de brandweer, in een continu bedrijf, maar ook in klantcontactcentra, een winkel, een museum, etc.

Aspecten van rooster maken
Bij het maken van een rooster spelen vele variabelen een rol. Denk hierbij aan wanneer het werk moet gebeuren, welke vaardigheden er vereist zijn voor het werk, hoe lang mag het werk achter elkaar worden gedaan, wanneer zijn er eventuele verplichte pauzes en hoeveel werk er is. Is er bijvoorbeeld één persoon nodig of 12 of 25?

Andere variabelen die een rol spelen:

  • Hoe ver vooruit is het zinvol en belangrijk om een rooster te maken?
  • Welke personen zijn er beschikbaar? Met welke vaardigheden?
  • Hoe lang mogen ze achter elkaar werken, en hoeveel uur in de week.
  • Kunnen medewerkers ’s middags of ’s avonds worden ingezet?
  • Wat zijn de wettelijke regels?
  • Wat zijn de voorkeuren van iedereen?

Puzzel
Een goed rooster maken is dus best wel een complexe puzzel als je met alle aspecten goed rekening wil houden. Daarom worden al heel lang computers gebruikt om deze roosterpuzzel op te lossen. Dit zorgt er al jaren voor dat er betere roosters tot stand komen met minder werk. De roosterpuzzel is in de loop van de jaren echter alleen maar ingewikkelder geworden. Waar vroeger vooral centraal werd gepland, willen we graag steeds meer de medewerker bij het roosterproces betrekken. Op deze manier kan er een rooster tot stand komen dat meer rekening houdt met de wensen van de medewerkers. Daarnaast wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de roosterpuzzels op te lossen en ook de minder populaire diensten en werkzaamheden worden ingevuld.

Nieuwe technologie
De nieuwe technologie zoals smartphones en daarop beschikbare apps helpen vandaag de dag om de nieuwe roostervraagstukken op te lossen. Waar vroeger slechts een beperkt deel van het roosterprogramma als app beschikbaar was, is nu het hele programma inclusief het planbord en het roosterproces ook beschikbaar op de telefoon. Hierdoor is het eenvoudig om iedereen aan te sluiten op het roosterprogramma en kan iedereen zijn input geven en meedenken om het beste rooster tot stand te laten komen. Samen online je rooster samenstellen is efficiënt en zorgt voor een zo fijn mogelijk rooster voor alle betrokkenen.

https://symagic.com/rooster-maken/