5-S Webgids
Woning en Tuin

Sedum matten, een ongelofelijk populaire keuze voor jouw groendak

Ongelofelijk veel mensen houden er in de praktijk van om een groendak te realiseren op hun woning. Vroeger was dat eigenlijk slechts op één bepaalde manier mogelijk. Tegenwoordig is dat wel even anders. Vandaag de dag kunnen we dan ook een onderscheid maken tussen menig aantal verschillende opties. Eén van de opties die op dit vlak bestaan zijn zogenaamde sedum matten. Het gaat hierbij dan om matten die over een uitstekende doorworteling beschikken. In vergelijking met intensieve groendaken hebben ze dan ook merkelijk minder water nodig. Ben jij ook wel geïnteresseerd in het gebruik van dergelijke matten? Dan is het zeker een aanrader om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie. 

Een sedumdak realiseren is mogelijk op verschillende manieren

Ongelofelijk veel mensen zijn tegenwoordig fan van een groendak. Het moet dan ook gezegd dat er aan het realiseren van zo’n dak best een aantal verschillende voordelen verbonden zijn. In eerste instantie realiseren ze uiteraard een zeer aantrekkelijke uitstraling. In het bijzonder wanneer je woonachtig bent in een stadsomgeving is het immers zo dat je al eens geconfronteerd kan worden met een minder groene omgeving. Het aanleggen van een groendak met behulp van bijvoorbeeld sedum matten kan dan een zeer interessante keuze blijken te zijn. In ieder geval, wanneer jij de keuze maakt om gebruik te maken van sedumplanten op je dak zal je tot de conclusie komen dat je deze op verschillende manieren kan plaatsen. Denk hierbij concreet aan:

  1. Je kan gebruik maken van individuele sedumplanten;

  2. Het is mogelijk om gebruik te maken van sedum cassetten; 

  3. Je kan kiezen voor het gebruik van sedum matten; 

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat in het bijzonder deze laatste optie ongelofelijk interessant is. Veel mensen gebruiken dergelijke matten dan ook omwille van de vele interessante voordelen die eraan verbonden zijn. Om welke voordelen het dan exact gaat ontdek je hieronder.

Welke voordelen zijn er verbonden aan sedum matten?

Wanneer iemand de keuze maakt om een sedumdak te laten aanleggen kan er in de praktijk niet zelden worden vastgesteld dat er daarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde sedum matten. Het gaat hierbij om speciale matten die de volgende voordelen met zich meebrengen:

  • Ze kunnen zeer eenvoudig worden geplaatst; 

  • Sedum matten zorgen voor een langere levensduur van je dak; 

  • Het dak zal meteen voor minstens 80% begroeid zijn met sedum; 

  • Sedumplanten staan bekend om hun geluiddempende werking; 

  • Deze matten kunnen helpen om je woning beter te isoleren;

  • Sedum matten zijn ontzettend milieuvriendelijk; 

  • Er dient op vlak van onderhoud niet veel aandacht aan te worden besteed;

In het bijzonder de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van een groendak zijn ongelofelijk belangrijk om rekening mee te houden. Voor sedum matten geldt dat ze extra onderhoudsvriendelijk zijn omwille van het feit dat ze reeds over een zeer goede doorworteling beschikken. In vergelijking met intensieve groene daken hebben ze ook aanzienlijk minder water nodig. Er zijn in de praktijk hoe dan ook heel wat interessante redenen aan te halen om ervoor te kiezen om ook voor jouw groendak gebruik te maken van sedum matten. Zoveel mag ondertussen wel duidelijk zijn.