Soorten hardhout
5-s-1

Hardhout komt meestal uit Zuid-Amerika, Centraal-Afrika of Azië. kleur: De kleur is meestal donkerder dan kurk. Duurzaamheid: Onbehandeld hardhout is zeer duurzaam (afhankelijk van het type hardhout is de gemiddelde levensduur 15 tot 25 jaar). Hardhout is meestal niet geïmpregneerd. Desalniettemin raden houtexperts sterk aan om hardhout elk jaar te behandelen met houtolie. Toepassingsgebied: Brugdekken, scheepsvloeren, sluizen, dokken, bouwconstructies, meubilair, parket en industrievloeren, Type hardhout Hardhout is teruggekeerd naar verschillende categorieën voor duurzame ontwikkeling. De bekendste is Bankirai-hardhout met een duurzaamheidsbeoordeling van 1. Andere vormen zijn Bilinga (lichtgeel), Kering (minder duurzaam en effectiever), Massaranduba, Kempas (lijkt sterk op Bankirai), Garapa (lijkt erg op Bankirai), Cumaru (lijkt erg op Bankirai), Angelyn Vermelho, Almendrillo, Azobé (meestal gebruikt met palen) enzovoort.

 

Mahonie hardhout Afrikaans mahonie (Khaya ivorensis A.Chev., Khaya anthotheca C.DC., Khaya grandifoliola C.DC., Khaya senegalensis A.JUSS.) Behoort tot de Meliaceae-familie en komt uit tropisch Afrika. Verschillende soorten bomen zorgen voor mahonie. Mahonie is een zeer stabiele houtsoort met een herkenbare roodbruine kleur en wordt veel gebruikt in de meubel- en jachtbouw. Mahoniehout is gemakkelijk te verwerken, dus het is ook zeer geschikt voor draai-, snij- en houtsnijwerk. Hout wordt ook veel gebruikt in de scheepsbouw (bijvoorbeeld: het interieur van luxe jachten). Het is ook populair bij fabrikanten van muziekinstrumenten, en dit hout is met name geschikt als luidspreker voor duurdere gitaren.

Azobé hardhout. Dit is een bijzonder hard en duurzaam hout. Het heeft een donkerbruine rode kleur en komt van de boom Lophira alata. Het behoort tot de Ochnaceae-familie en wordt gedistribueerd in West- en Centraal-Afrika, met een maximale hoogte van 50 meter. Het wordt voornamelijk gebruikt voor zware constructies die niet alleen de effecten van weer en wind moeten kunnen weerstaan, maar ook enorme krachten moeten opvangen, zoals sluisdeuren en palen (dolfijnen, remmen, etc.) die de boot kan raken. Azobé wordt in Nederland en België niet gegeten door wormen. Het wordt ook gebruikt voor steigerdelen en overal waar sterk, duurzaam hout nodig is, zoals funderingspalen en leuningen. Het wordt echter ook gebruikt voor het scheiden van rieten matten en steunen, en het scheiden van tuinhout, pergola en vloeren.

https://www.vanmeekereninfra.nl/

About

Categories: Industrie