5-S Webgids
Image default
Kinderen

Tips voor het spelen met baby’s en peuters

Probeer deze tips de volgende keer dat u met uw kind speelt en kijk hoe zelfs de eenvoudigste interacties hen aanmoedigen om te leren en de wereld om hen heen te verkennen. 

Speeltijd is speciaal. Niet alleen is het leuk, maar het is ook cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen is hun “werk” en hun manier van leren over de wereld om hen heen. Door het spelen, proberen baby’s en peuters nieuwe vaardigheden uit, verkennen ze hun verbeeldingskracht en creativiteit en leren ze over relaties met andere mensen.

Elke activiteit kan speels zijn voor jonge kinderen, of het nu heen en weer rijden van vrachtwagens is of sorteren van sokken. En elk type spel kan meerdere kansen bieden om nieuwe vaardigheden te leren en te oefenen:

Als ouder ben je de allereerste en favoriete speelkameraad van je kind. Vanaf het allereerste begin van het leven van je kind, speelt hij met je, of hij je gezicht in de gaten houdt als je hem voedt of naar je stem luistert terwijl je voor hem zingt tijdens zijn luierwissel. Hij is op het werk, leert en exploreert.

Dus wat kun je doen om het meeste te halen uit de speeltijd van je kind?

Volg de leiding van uw kind

Leg wat Babyspullen voor aan uw baby of peuter en kijk wat hij ermee doet. Het is oke als het niet de “juiste” manier is. Laat hem je een “nieuwe manier” tonen.

Ga langzaam

Het is geweldig om je kind te laten zien hoe een speeltje werkt, maar probeer elke keer weer “doe het voor hem” uit te houden. Je kunt iets beginnen, zoals het ene blok op het andere stapelen, en dan hem aanmoedigen om het eens te proberen. Het geven van voldoende hulp om frustratie te houden, motiveert uw kind om nieuwe vaardigheden te leren.

Lees de signalen van uw kind

Je kleintje kan je misschien niet vertellen met woorden als hij genoeg heeft gehad of als hij gefrustreerd is. Maar hij heeft andere manieren – zoals het gebruik van zijn geluiden, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Als je de signalen leest die voorafgaan aan een driftbui, weet je wanneer je moet inspringen of een nieuwe activiteit moet kiezen. Het lezen van zijn signalen kan u ook vertellen welke activiteiten uw kind verkiest.

Kijk naar je speelruimte

Is het gebied kindvriendelijk en kindveilig? Is er te veel lawaai of andere afleiding? Is het gebied veilig om te verkennen? Is dit een goede plek voor de activiteit die je hebt gekozen, zoals rennen, ballen gooien of schilderen? Als u uw ruimte van tevoren bekijkt, kan dit een driftbui, een ongeluk of een kapotte lamp voorkomen. 

Herhaling

Hoewel dit verlangen om dingen steeds opnieuw te doen, niet per se opwindend is voor moeders en vaders, is het voor hun jonge kinderen. Ze oefenen om een ​​uitdaging het hoofd te bieden. En wanneer ze het “helemaal alleen” kunnen doen, worden ze beloond met een krachtig gevoel voor hun eigen competentie – een vertrouwen dat ze kunnen zijn slimme en succesvolle wezens. Hoe meer ze oefenen en nieuwe vaardigheden beheersen, hoe groter de kans dat ze nieuwe uitdagingen aangaan en het leren verder gaat. Dus als je in de verleiding komt om dat stuk speelgoed te verbergen waarvan je denkt dat je er nog een keer mee kunt spelen, onthoud dan de essentiële rol die herhaling speelt in de ontwikkeling van je kind.