5-S Webgids
Image default
Bedrijven

Hoog gevoelig persoon

Het kan zijn dat je last hebt van hooggevoeligheid. Je hoeft dan niet per se een introvert persoon te zijn, je kan ook een extrovert persoon zijn of er juist tussenin zitten.

Voordelen

Dit kan natuurlijk voordelen met zich meebrengen. Omdat je zo gevoelig bent kun je goed inleven in de problemen van anderen en ze hier goed bij helpen. Je begrijpt goed waar ze doorheen gaan en wat ze op dat moment voelen.

Nadelen

Omgaan met hooggevoeligheid kan daarnaast ook heel lastig zijn, je kan er veel problemen van ondervinden in het dagelijkse leven.  Er zijn eigenlijk drie grote effecten die hoog gevoeligheid op je kan hebben.

  1. Het eerste effect is wat hoog sensitiviteit voor effect op jou zelf heeft. De hoog sensitiviteit heeft namelijk veel effect op je dagelijkse leven. Je vindt het namelijk moeilijk om negatieve gedachtes en emoties los te laten. Verder voel je bij al die negatieve gedachtes veel stress en hoofdpijn. Na een slechte dag slaap je ook slecht en eet je veel ongezond. Je neemt echter ook de fouten die jezelf maakt, je heel erg kwalijk. Je verwacht soms te veel van jezelf en daar kan je niet aan voldoen.
  2. Het tweede effect gaat over de gevolgen van hoog sensitiviteit op anderen. Je maak je namelijk veel druk wat anderen van je vinden en wat ze over je denken. Vaak vat je dingen ook veel te persoonlijk op. Je voelt je dan ook vaak gekwetst. Je kan dit allemaal ook moeilijk loslaten. Je vindt het daarnaast moeilijk om je te uiten over al je negatieve gevoelens en emoties. Je schaamt je en weet niet wat anderen over je zullen denken.
  3. Het derde en laatste effect gaat over de maatschappij. Je voelt je niet comfortabel in het midden van grote groepen. Je kan ook slecht tegen harde geluiden, sterke geuren en fel licht. Je bent snel verdrietig en je kan slecht tegen al het slechte nieuws in de wereld.
https://onesessioncoaching.nl/