5-S Webgids
Dienstverlening

Waar moet je op letten bij het boeken van een taxi?

Een taxi is inmiddels een bekend vervoersmiddel, het brengt je van a naar b met de auto zonder dat je zelf een voertuig hoeft te hebben. Een taxi boeken kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er aanbieders via apps, zoals bolt en uber, maar ook tussen de klassieke taxibedrijven zit verschil. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die werken met een vaste prijs of met een taximeter. Daarnaast is het belangrijk dat je een betrouwbaar taxibedrijf kiest, zodat je kan rekenen op de stiptheid en veiligheid van jouw chauffeur.

Prijzen vergelijken

Het is altijd een goed idee om de prijzen bij verschillende bedrijven te vergelijken. De taxibedrijven zonder vaste prijs werken vaak met een taximeter. Dit betekent dat de prijs afhankelijk is van de afstand, maar ook de duur van de rit, het rekent dan ook een tarief voor wachttijd. Dit kan vervelend zijn als je tijdens de rit in de file terecht komt of wanneer er andere omstandigheden zijn waardoor de tijd oploopt. Het kan daarom voordelig zijn om een taxi te boeken met een vast tarief. De prijs kan daardoor hoger lijken, maar deze staat wel vast aan het begin van de rit. Hierdoor weet je ook zeker dat de chauffeur geen langere routes neemt om de prijs te verhogen en weet je vooraf wat je gaat betalen. Als je een route hebt waar vaak file staat kan het kiezen voor een vaste prijs uiteindelijke goedkoper uitvallen dan de taximeter.

Kosten afwegen

Natuurlijk wil je een betaalbare taxi, maar let wel op de prijs kwaliteit verhouding. Het is ook belangrijk dat je een betrouwbare en gecertificeerde taxichauffeur kiest. Kies je voor uber of bolt, let dan op de beoordelingen van de individuele chauffeurs en zorg altijd dat je het nummerbord checkt. Hierdoor weet je dat de taxi op tijd komt en dat de chauffeur een goede en veilige rijstijl heeft. Naast de prijs kan je dus letten op de beoordelingen van een taxibedrijf of zelfs de individuele chauffeur. Bij grotere taxibedrijven is de individuele chauffeur meestal niet apart te beoordelen, maar een algemene beoordeling kan toch informatie geven over de kwaliteit van het bedrijf. Overweeg ook om zelf een recensie achter te laten, zo draag je bij aan een veilige markt om taxi’s te boeken en kan iedereen een goede prijs/kwaliteit afweging maken.