5-S Webgids
Mode en Kleding

Waarom krijgt een Slavenarmband van goud deze sieradenterm?

Terwijl we het internet afspeurden naar nieuwe sieraden, kwamen we de ‘ slavenarmband ‘ tegen, een verwarrende term voor wat een heel mooi sieraad is, en een uitdrukking die niemand zo erg lijkt te beledigen als ons. Typisch een beschrijving van een armband die ook verbinding maakt met een bevestigde ring, de slavenarmband lijkt een informele term te zijn voor een sieradenstijl zonder een overeengekomen naam (er is contact opgenomen met sieradenkenners die ook zeiden dat het stuk gaat door de “Hath Panja-armband”, de “buikdanseresarmband”, “haremarmband” en “handbloem”). Sommige makers van “slavenarmbanden” beweren dat de term eigenlijk verwijst naar het feit dat de bijgevoegde ring aan de armband is geketend in een “slaaf” -relatie. De historische oorsprong van de term ontgaat, maar waarschijnlijk is het een knipoog naar een algemene pre-Byzantijnse esthetiek van versiering die waarschijnlijk te vinden is op haremslaven… maar vergeef dat we dat voelen, zelfs met de duidelijke fysieke relaties en de 1500 jaar tussen ons en de referentie, het gebruik van het woord ‘slaaf’ als descriptor voelt nog steeds spectaculair ongepast.

De mediastorm die rond Vogue Italia ’s gebruik van “Slave Earrings” plaatsvond, was woedend en effectief, wat ons des te meer in de war brengt over het gebrek aan conversatie rond “Slave Bracelet”. De term levert meer dan duizend inzendingen op Etsy op, en zelfs meer gevestigde merken gebruiken het ook (Patricia Field heeft een stuk op haar website vermeld als de ” 3 Finger Chain Slave Bracelet “). 

De term “slavenarmband” roept visioenen op van exotische buikdansende slavinnen uit het Midden-Oosten en Keltische geknoopte sieraden. Niemand lijkt de exacte oorsprong te kennen van de populaire sieradenmode van vandaag, maar er zijn verschillende verwijzingen naar slavenarmbanden in de modegeschiedenis.

Geschiedenis

Volgens oraal historicus EJ Alagoa betaalden Portugese slavenhandelaren hun slaven vaak in Portugese munten, manilla’s genaamd, die de Nigeriaanse handelaren tot ingewikkelde armbanden maakten. Sommige Afrikaanse handelaren verbogen ook koperen staven tot armbanden die als geld werden gebruikt en die ‘slavenarmbanden’ werden genoemd.

Vroege mode

In ‘Twentieth Century American Fashion’ beschrijft Linda Welters ‘slavenarmbanden’ die halverwege de jaren twintig populair waren. Volgens Welters’ beschrijving was de versie van de flappers een armband gemaakt van rechthoekige schakels, vaak verbonden met geëmailleerde schakels. Ze werden vaak in veelvouden gedragen.

Fictieve slavenarmbanden

In de Goreaanse romans geschreven door John Norman, waren slavenarmbanden bijpassende polsbanden, meestal gemaakt van metaal en vaak zeer versierd, met elkaar verbonden door een korte ketting.

Hedendaagse slavenarmbanden

Bij hedendaagse sieraden bestaan ​​slavenarmbanden uit een polsbandje of ketting en een ring die door een stuk ketting met elkaar verbonden is.

Handsieraden

Sommige sieradenontwerpers verbinden de armband en de ring met elkaar met meerdere strengen kettingen of met maliënkolder die is gemaakt om de rug van de hand te versieren. Een slavenarmband kan ook aan meerdere ringen worden bevestigd.

Gaatje in je oor

Heb jij ook wel eens dat je een tijdje geen oorbellen meer in hebt gehad en je tweede gaatje dichtgegroeid is? Of in ieder geval deels? Lees hier alles over hoe snel een gaatje in het oor dichtgroeit.

http://quickjewels.nl

Gerelateerde artikelen

Duurzame streetwear is trending in 2021!

Alles op het gebied van bedrijfskleding

Goede werkschoenen zijn er om je voeten te beschermen.