5-S Webgids
Gezondheid

Wat houdt autisme in?

Autisme is een stoornis die in de hersenen voorkomt. Autisme is een stoornis waar mensen mee geboren worden, de meeste mensen die te maken hebben met autisme hebben een normale tot een hoge intelligentie. Bij een persoon met autisme kun je niet van de buitenkant zien of ze de stoornis hebben, daardoor is het moeilijker voor de buitenwereld om dit te begrijpen.

Prikkelwerking

De mensen die autisme hebben, die hebben te maken met een probleem in de zintuigelijke prikkel werking. De prikkels komen uit de zintuigen via het zenuwstelsel in de hersenen terecht. Het zenuwstelsel past automatisch een modulatie toe, dit zorgt ervoor dat een prikkel versterkt of verzwakt naar binnenkomt. Prikkels die niet van groot belang zijn kunnen meteen worden weg gefilterd, zo voorkom je overprikkeling. De modulatie bij mensen met autisme werkt niet zo goed, ze nemen veel te veel prikkels bewust waar, dit kan erg vervelend zijn. Prikkels die toekomen in de hersenen worden meteen vertaald naar een geheel. Bij mensen met autisme is dit niet het geval. Zij nemen prikkels apart waar waardoor het voor hen moeilijker is om een samenhang te zien tussen de verschillende prikkels die binnenkomen.

Hulpmiddelen

Er bestaan een aantal hulpmiddelen voor autisme om de overprikkeling tegen te gaan. Eén van de hulpmiddelen voor autisme is het verzwaringsdeken, een verzwaringsdeken is een bekend hulpmiddel voor autisme doordat er een diepe druktherapie wordt toegepast. Een ander voorbeeld van hulpmiddelen voor autisme is een planbord of agenda toepassen. Mensen met autisme hechten zich aan een duidelijke structuur. Dit kan een vaste dagplanning zijn met vaste routines die elke dag herhaald worden. Er zijn nog tal van andere hulpmiddelen voor autisme die de concentratie kunnen verbeteren, te veel prikkels kunnen tegenhouden, etc.

https://sensolife.nl/hulpmiddelen-voor-mensen-met-autisme/

Gerelateerde artikelen

Tips voor mensen die slecht slapen

De tandarts die een behandeling uitvoert terwijl u onder narcose bent

Dé kaakfysiotherapie specialist in omgeving Nijmegen