5-S Webgids
Image default
Woningen

Wat houdt VVE precies in?

Veel appartementencomplexen of andere woongemeenschappen hebben een vereniging van eigenaars (VVE). Deze VVE brengt structuur aan zodat er een schone, duidelijke en nette sfeer wordt behouden. Vaak hebben koopflats een VVE, maar ook appartementencomplexen. Voordat je een appartement koopt waarmee je deel uitmaakt van een VVE, kun je jezelf goed informeren over wat die VVE precies doet. Een goed functionerende VVE maakt vaak gebruik van VVE beheerpakketten. Deze pakketten ontnemen zorg van de bewoners en zorgen ervoor dat alles op rolletjes blijft lopen. Appartementen VVE’s bestaan uit aangesloten bewoners. VVE-leden worden gekozen uit de bewoners van de appartementen. De VVE kiest vervolgens voor VVE beheerpakketten zoals bij VVE Beheer Amsterdam. Wij leveren allerlei diensten zoals onderhoud van het terrein, de verzekeringen, de gemeenschappelijke voorzieningen en bijvoorbeeld de algemene financiën van het complex. In de statuten van de VVE wordt vastgelegd welke verantwoordelijkheden de vereniging heeft en wie het VVE beheer uitvoert. Bij ons is het beheer van jouw VVE in ervaren handen. Het lidmaatschap aan een VVE bindt je ook aan de convenanten, voorwaarden en beperkingen van de vereniging. Deze regels kunnen je droom om bijvoorbeeld een felgele voordeur te hebben, verbieden. De staturen bevatten meestal bepalingen over het uiterlijk van je appartement en de voertuigen die je daarbuiten mag parkeren. De kosten kunnen zelfs binnen een project verschillen, door variaties in vierkante meters, locatie en oriëntatie, die allemaal van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid onderhoud die het pand nodig heeft.

 

Beheer en kosten

Het is goed om je te verdiepen in hoe vaak de kosten voor de VVE in de loop van de tijd zijn gestegen, en met hoeveel. Vaak is er een geprinte versie met daarop de geschiedenis van de VVE-inkomsten, reserveringen en uitgaven 10 jaar beschikbaar. Vaak worden er budgetten van tevoren in kaart gebracht, waarbij gebruik wordt gemaakt van schattingen van de toekomstige kosten van bijvoorbeeld gezamenlijke nutsvoorzieningen, onderhoud en meer. De VVE kan kiezen uit verschillende diensten van ons. Kijk eens op de website om te kijken welke types service en diensten wij bieden. Bestudeer de prognoses van je VVE als ze beschikbaar zijn. In een nieuw complex kan dat onderzoek helpen bepalen of de initiële VVE-tarieven aantrekkelijk, zelfs kunstmatig, te laag geprijsd zijn om huiseigenaren aan te trekken en in de loop der tijd aanzienlijk kunnen toenemen om het verschil tussen inkomsten en kosten te overbruggen. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, namelijk dat de VVE-tarieven voor nieuwe ontwikkelingen in de loop van de tijd iets lager kunnen worden naarmate er meer woningen aan de ontwikkeling worden toegevoegd en er meer huiseigenaren beschikbaar zijn om de vaste kosten van de VVE te delen.

 

Wat je krijgt kan verschillen

Kijk naar wat er inbegrepen is (en niet inbegrepen) dat invloed heeft op de financiën van je huishouden. Moet je bijvoorbeeld betalen voor het ophalen van vuilnis? Zijn de nutsvoorzieningen inbegrepen? Welke? Hoe zit het met de kabel- en/of internetservice? En het onderhoud van het groen? VVE’s stellen vaak in samenwerking met VVE Beheer Amsterdam meerjarenplannen op voor reparaties en kapitaalinvesteringen, inclusief de jaarlijkse kosten en het verwachte saldo in het reservefonds op het moment dat de uitgaven nodig zullen zijn. Vraag om deze documenten in te zien, met speciale aandacht voor hoe goed de benodigde uitgaven in overeenstemming zijn met het saldo van het reservefonds.

 

https://vvegemak.nl/diensten/basic-beheer/