5-S Webgids
Image default
Bedrijven

Wat is een planning en control cyclus en wat kan je ermee doen?

Binnen elk bedrijf is het nodig om vast te stellen hoe en op welke manier hun doelen worden bereikt. Een planning en control cyclus zorgt ervoor dat dit op eenvoudige wijze wordt gedaan. Wanneer je met zo’n cyclus werkt kan je goed in de gaten houden wat de voortgang is. Er moeten bepaalde afspraken worden gemaakt, welke altijd worden genoteerd. De afspraken die gemaakt zijn worden vastgelegd in een document of in een soort notulen. Wanneer bepaalde afspraken in een agenda niet helemaal worden nagekomen kan er op het document worden teruggekomen.

Wat zijn de ontwikkelingen bij een planning en controlcyclus?

Een planning en controlcyclus zorgt ervoor dat een bepaalde controle en mate van beheersing is. Er zijn altijd risico’s die worden omschreven. Zo zullen er bepaalde knelpunten zijn die besproken moeten worden. Zijn sommige doelstellingen niet gehaald? Of zijn er successen die tot op heden gevierd hadden moeten worden, maar is dat niet gebeurd? Er zal altijd verantwoording door een manager van de afdeling of de bedenker van de planning worden afgelegd.

Welke successen en doelstellingen moeten er behaald worden?

Bij een cyclus voor planning en control wordt precies vastgelegd welke successen en doelstellingen belangrijk zijn om te behalen. Je kunt hierbij denken aan het opleveren van een nieuwe website. Wanneer moeten bepaalde stukken worden ingeleverd? En is dit op tijd gebeurd? Passen de teksten wel goed bij de afbeeldingen? Kan hier misschien nog iets aan worden bijgeschaafd? Je zult steeds opnieuw samenkomen om te bekijken of alles naar wens verloopt en of er nog verbeterpunten zijn. De nieuwe ontwikkelen zullen ook besproken worden, zodat men weet wat de status van het project is. Dit alles gebeurt in een fijne setting, waarbij één iemand de voorzitter is van het overleg.