5-S Webgids
Image default
Mode en Kleding

Welke kledingstukken kun je (laten) bedrukken?

Als eerste denk je bij deze vraag aan een T-shirt. Maar de wereld van kleding bedrukken mag wellicht ooit begonnen zijn met een T-shirt, inmiddels is het aanbod zeer uitgebreid en kunnen tal van kledingstukken worden bedrukt.

Welke kledingstukken kun je (laten) bedrukken?

In eerste instantie denk je bij deze vraag aan een T-shirt. Maar de wereld van kleding bedrukken mag wellicht ooit begonnen zijn met een T-shirt, inmiddels is het aanbod zeer uitgebreid en kunnen tal van kledingstukken worden bedrukt. Wat dacht je van bijvoorbeeld een hoodie voor een groep wintersporters? Lees verder voor alle voorbeelden.

Poloshirt

Een zeer veelzijdig kledingstuk en net even wat formeler dan een T-shirt is de polo. Een poloshirt of kortweg polo is een T-shirt basis met korte mouwen met geribde randjes en een kraag zoals dat van een overhemd. Dat zijn dus eigenlijk twee onderdelen van twee totaal verschillende kledingstukken, gecombineerd in één. Aan de voorzijde zie je bij de meeste polo’s ook nog de kenmerkende korte sluiting met knoopjes. Soms in dezelfde kleur als de polo, maar soms ook juist in een contrasterende kleur. Dit laatste noemt men Ton sur Ton. Het poloshirt is typisch vrijetijdskleding van een wat hoger niveau en wordt daarom ook nog steeds gezien als de wat formelere vrijetijdskleding. Je draagt een polo in de broek als het formeel moet en over de broek als je kiest voor een wat lossere, informele uitstraling. Nu je weer helder voor geest hebt hoe de polo eruit ziet – misschien heb je er zelfs wel een in je kast hangen – gaan we eens kijken hoe je deze kunt bedrukken. Gezien de stijl van het artikel en de knoopjes in het midden ligt een bedrukking van een bedrijfslogo op de borst zeker voor de hand. Dat noemen we een borstlogo. De rug is geheel vrij en leent zich dus prima voor een grote opdruk van bijvoorbeeld bedrijfsnaam en een afbeelding. Let wel op! De stof van een polo noemen we piqué, dit is een grove vierkantjespatroon. Hier moet je wel opletten bij het bedrukken.

Hoodie

De hoodie, ook wel hooded sweater is een enorm populair kledingstuk. Beginnende bij de binnenkant zien we vaak een zachte voering van gekamd fleece katoen. Aan de buitenzijde vallen direct twee onderdelen op: de capuchon en de buidelzak. Meestal zijn aan de capuchon ook twee rijgkoorden verbonden. De buidelzak is een grote zak met aan weerszijden een opening voor de handen. Hoodie’s zijn vaak van wat dikker sweatermateriaal gemaakt en daardoor lekker warm. De bedrukking laat zien plaatsen op de borst over de volle breedte, op de rug, maar dan wel onder capuchon en soms zelfs op de capuchon. Op de hoodie worden vaak teksten bedrukt in dikke opvallende lettertypes. Op de achterkant bedrukt men vaak dikke opvallende letters zodat deze goed te lezen zijn.

T-shirt

Eigenlijk behoeft een T-shirt natuurlijk voor niemand meer uitleg. We mogen er wel van uitgaan dat dit het meest gedragen, meest verkochte en meest besproken kledingstuk ter wereld van aller tijden is. Maar voor de volledigheid zullen we nog even door de definitie heen fietsen. Een T-shirt is een kledingstuk dat gemaakt is voor het bovenlichaam. Traditioneel heeft het T-shirt een ronde hals, ook wel crew neck genoemd. Tegenwoordig zie je ook T-shirts met een moderne v-hals, ook wel v-Neck genoemd. Sluitingen heeft een T-shirt in principe niet, al zie je tegenwoordig we steeds meer variaties die wel met sluitingen werken hier en daar. En dat is het mooie van het T-shirt, je kunt er eindeloos mee variëren en op uitbreiden. Zo blijft zo’n simpel kledingstuk toch altijd weer aan uitdagingen onderhevig. Trouwens, de naam van het T-shirt hebben we nog niet besproken.  Deze spreekt echter wel voor zich. De naam komt voort uit het feit dat een T-shirt in neergelegde vorm letterlijk een hoofdletter T vormt. Nou geldt dat natuurlijk ook voor een polo, maar het T-shirt heeft de eer gekregen deze naam te behouden. T-shirts worden door zowel vrouwen, mannen, als kinderen gedragen, van jong tot oud. In den beginnen diende het T-shirt als onderhemd, oftewel iets dat je onder een ander kledingstuk draagt, bijvoorbeeld onder een blouse of onder een trui. Heden ten dage zie je nog steeds deze functie van het T-shirt als ondershirt, maar met de mode die zich ontwikkeld heeft zie je dat het T-shirt steeds meer een prominente rol heeft gekregen en ook gedragen wordt als hoofd artikel, zonder iets er overheen.

Een T-shirt heeft van origine een korte mouw. Heel vroeger waren dat vrij ruime, korte mouwen zoals nu in de Verenigde Staten nog steeds veel gedragen wordt. Tegenwoordig en vooral in Europa zijn de mouwen van T-shirts normaal gesproken vrij kort. De laatste jaren zien we een ontwikkeling waarbij er weer volop geëxperimenteerd wordt met de mouwlengtes. Zo is er een T-shirt met echt lange mouwen en dat noemen we een Longsleeve T-shirt. Gezien de vorm is dit in wezen geen T-shirt maar wordt vaak toch een T-shirt genoemd. Een van de mooie eigenschappen van kwalitatieve T-shirts is dat de romp vaak volledig rondgebreid is. Er zijn dan geen zijnaden onder de oksels. Omdat een T-shirt geen openingen heeft, geen capuchon en geen (buidel)zakken zijn de bedrukkingmogelijheden vrijwel onbeperkt. Afbeeldingen, foto’s logo’s, teksten groot en klein, alles kan naar hartenlust bedrukt worden op de voor-en achterzijde van een T-shirt. Ook de korte mouwen zijn perfect geschikt voor bedrukking.

(Softshell) Jack

Je kunt je voorstellen dat er al snel de wens bestond, na de T-shirts, polo’s en hoodie’s om ook de jas te gaan bedrukken. Nu bestaat er een bepaald type jas dat daarvoor uitermate geschikt is, namelijk de softshell jack. Je hebt jassen en je hebt jassen. Hele dikke, dunne, hele lange, korte, maar niet een van alle jassen is zo geboren voor bedrukking als de softshell jas. Hoe ziet de softshell jas eruit en wat maakt hem zo geschikt voor bedrukking? Dat ga ik je vertellen. Een softshell is een dun slank jack. De jas is niet met watten gevoerd, daardoor is de jas lekker dun. Omdat de jas gemaakt is van 100% polyester is deze wel lekker warm. Aan de binnenzijde zit een heerlijk zachte fleece voering. De buitenzijde is gemaakt van winddicht en waterdicht polyester. Het resultaat is dus een dun jack dat wel heerlijk warm en waterdicht is. Maar nu komt het mooiste. Doordat de buitenzijde van glad polyester is gemaakt én doordat de voering dun is (en niet uit watten bestaat) is de jas perfect te bedrukken. Alles kan erop bedrukt worden, van full colour foto’s, tot bedrijfslogo’s tot vrijstaande teksten. Vaak wordt er een bedrijfslogo bedrukt op de borst in kleur. Dit kan dus perfect door het gladde materiaal. Op de achterzijde wordt vaak een grote tekst in de vorm van een slogan bedrukt. De softshell jas is daardoor ideaal voor zelfstandig ondernemers, maar ook voor sport coaches en verenigingen met buitenactiviteiten.

Dit waren slechts een aantal voorbeelden van wat er allemaal bedrukt kan worden nog meer dan alleen het T-shirt. Zoals je ziet gaan de mogelijkheden veel verder dan alleen het bekende standaard T-shirt. Bedrukken van kleding kan ook met polo shirts. Ook truien zoals de hooded sweater zijn prima te bedrukken. En zelfs een jas, maar dan met name de softshell jassen zijn absoluut prima te bedrukken met foto’s, logo’s en kleuren. Een goede online kledingdrukkerij onderscheidt zich dan ook zeer zeker met het aanbod. Zie je vooral en enkel alleen veel T-shirts? Dan adviseren wij je om verder te zoeken. Een goede kledingdrukkerij biedt veel meer aan, dat mag nu geen verrassing meer zijn.

Dit artikel is geschreven door kleding bedrukken.

http://www.bedrukt.nl