5-S Webgids
Energie

Zo houdt je de energiekosten laag

Nu de energiemaatschappijen alleen nog maar variabele contracten verstrekken, zijn de maandelijkse kosten voor veel huishoudens enorm gestegen. Is er in jouw woning nog een ouderwetse houtkachel aanwezig? Dan is het mogelijk om Elzenhout te bestellen bij Golden Flame. Zo zit jij er deze winter lekker warm bij, voor een schappelijke prijs!

Isoleer de woning!

Het opwekken van warmte is prijzig, het is dus belangrijk om de opgewekte warmte zo lang mogelijk in de woning te houden. Dit kun je doen door je woning goed te isoleren. Woon je in een appartement? Dan kun je voldoende hebben aan dubbelglas en goede isolatie om deuren en ramen heen. Ben jij woonachtig in een wat oudere alleenstaande woning? Laat dan een expert komen om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Het kan namelijk zijn dat er een grote investering nodig is, maar met de huidige energieprijzen is het de investering zeker waard. 

Kort douchen bespaart een hoop

Volgens recent gedaan onderzoek doucht een gemiddelde Nederlander voor 9 minuten. Sinds de energiecrisis zijn er verschillende reclames op tv waar de overheid streeft naar een maximale douchetijd van 5 minuten. uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden wat altijd 5 minuten doucht op jaarbasis meer dan 15.000 liter water bespaard. Daarnaast bespaart hetzelfde huishouden zo’n 60m3 gas per jaar. Als je dit omrekent met de huidige gasprijs (€3,83) bespaar je zo’n €230,- per jaar. Als we dit met alle Nederlandse huishoudens doen besparen we per jaar gezamenlijk zo’n €1.863.000.000,- euro!

Energiebesparende gadgets

Er zijn online een hoop gadgets te koop waarmee je een hoop energie kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan speciale gadgets voor in het stopcontact die je verbruik meten, ook kun je met een knop de stroomtoevoer afzetten. Zo ben je niet steeds genoodzaakt om de stekker uit het stopcontact te trekken. Ook zijn er waterbesparende douchekoppen en goed geïsoleerde badkuipen. Ga jij graag in bad? Met een goed geïsoleerde badkuip ben je niet geneigd het water sneller bij te vullen.

Alternatief koken

Wanneer je groenten, rijst of pasta gaat koken, gebruik dan eerst een waterkoker om het water te verwarmen. Ook kun je ervoor kiezen om het vlees met een airfryer of barbeque te bakken. Nu de zomer voorbij is zijn barbeque accessoires en kolen een stuk goedkoper!