5-S Webgids
Bedrijven

5S wat is dat ?

Gister was je  bezig met een belangrijk document en dit moet je  voor het einde van de week af hebben. Gelukkig valt het aantal minuten dat je hier tot nu toe aan besteed had nog mee , want je was er pas om 16:15 aan begonnen. Je wilt er vandaag echter aan verder gaan zodat je de deadline haalt en geen onnodige stress voor jezelf creëert. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan want waar heb je dat document nu gelaten?

 

Voorkom verspilling van tijd

Het bovenstaande voorbeeld geeft goed weer wat verspilling van tijd inhoudt. Er is al een

korte tijd aan een document gewerkt en je wilt dit graag voltooien. Helaas was je wat te slordig en kun je nu niet verder. Dit is niet alleen heel vervelend voor jou , maar ook voor je baas. Want de baas is nu extra geld kwijt door je slordigheden. Dit heeft niet zo’n enorme impact bij een klein bedrijf. Dat kun je niet zeggen bij groot bedrijf. Bij een bedrijf waar een kleine 1000 man werken kan dit zorgen voor erg veel minuten tijdverspilling en daardoor kunnen kosten hoog op lopen.

 

Waar staat 5S voor?

5S is een model dat als doel heeft om ervoor te zorgen dat betrokkenen in een proces bewust worden van hun omgeving. Zo gaat het 5S model onder andere over het netjes houden van een medewerkers werkplek. Dit zorgt niet alleen voor overzicht , rust en focus maar kan op lange duur ook zorgen voor een verhoging van productiviteit.

 

De verschillende S’en in dit model staan voor het volgende:

 

–          Seiri: staat voor het sorteren van documenten, spullen of andere belangrijke voorwerpen

–          Seiton: staat voor het opruimen van dingen in een bepaalde volgorde zodat je deze eenvoudig terug kan vinden.

–          Seiketsu: staat voor het standaardiseren van dingen, ofwel doe dingen op dezelfde (dus goede) wijze

–          Seiso: staat voor schoonmaken, houdt je omgeving schoon!

–          Shitsuke: staat voor standhouden, het vasthouden aan iets door gebruik te maken van wilskracht en voldoende toewijding.

 

https://ezfactory.nl/5s/