5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Alles over portiekverlichting

De portiek van uw huis is eigenlijk het aanzicht van uw woning. Dit is immers wat iedereen vanaf de weg ziet en het is de eerste “overdekte ruimte” van het huis. Een mooi ingerichte en goed verlichte portiek is dus belangrijk voor een goede uitstraling van uw huis. Naast uitstraling is een juiste portiekverlichting ook functioneel. Denk bijvoorbeeld aan een goede verlichting van de portiek in een flatgebouw. Nu zijn er veel verschillende soorten portiekverlichting en ook verschillende toepassingen, dit is waar we in dit artikel op in gaan.

Soorten portiekverlichting en toepassingen

Voordat er een keuze wordt gemaakt in het soort verlichting voor in de portiek is het belangrijk om te weten of het buiten of binnen is. Bij een portiek die buiten gelegen is zal er vanzelfsprekend moeten worden gekozen voor waterdichte en stofdichte verlichting. Anders zal de verlichting het tijdens een flinke regenbui of storm erg snel begeven resulterend in een niet verlichte portiek.

Indien de portiek buiten gelegen is heeft u de keuze uit een breed scala aan ledverlichting. Denk bijvoorbeeld aan ledarmaturen, gevelverlichting of breedstralers. Elk van deze typen verlichting zijn uitermate geschikt voor het verlichten van uw portiek in de buitenlucht

Is de portiek van uw woning of flatgebouw binnenshuis? Dan heeft u keuze uit een nog groter aanbod van verlichting. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ingebouwde spots in het plafond, de muur of de vloer of kiest u voor inbouwarmaturen, panelen of plafondarmaturen. Elk van dit type verlichting voor in de portiek is weer geschikt voor verschillende toepassingen, wensen en behoeften.

Naast het feit of de portiek binnenshuis of buitenshuis is gelegen spelen ook uw voorkeuren op het gebied van prijs, kwaliteit en duurzaamheid een belangrijke rol bij de keuze voor portiekverlichting.

Indien u een klein budget heeft kan halogeen portiekverlichting uitkomst bieden. Dit type licht bestaande uit een gloeilamp gevuld met halogeengas is al jaren een veelgemaakte en betrouwbare keus als het gaat om verlichting. Doordat de lamp gevuld is met halogeengas wordt er een flinke energiebesparing gerealiseerd ten opzichte van een normale gloeilamp en is de levensduur ook beduidend langer. Als uw voorkeur uitgaat naar duurzame verlichting dan is het gebruik van ledverlichting een verstandige keus. Door het gebruik van light emitting diodes wordt er een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaart en wordt de levensduur aanzienlijk vergroot ten opzichte van andere soorten verlichting. Het enige nadeel van ledverlichting is het feit dat het nogal prijzig kan zijn.

Veiligheid

Naast het feit dat portiekverlichting vooral functioneel is speelt veiligheid toch ook een belangrijke rol. De portiek van uw huis is namelijk de plek waar u uw huis betreedt en dus het meest vatbaar bent voor bijvoorbeeld een woningoverval. Overvallers zullen juist op dit moment toe slaan, het is daarom dus belangrijk om een goed verlichte portiek te hebben. Overvallers en inbrekers worden namelijk afgeschrikt door goede verlichting in en rondom uw huis. Zorg er daarom altijd voor dat uw portiek goed verlicht is om zo onveilige situaties te voorkomen.

https://www.bedrijfsverlichting.nl/