5-S Webgids
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over raamuitzetters

Het kan erg vervelend zijn als je raam dicht valt door de wind. Dit kan niet alleen een grote schrik opleveren voor iedereen als het raam dichtklapt, maar ook nog eens schade met zich meebrengen. Zo kan het glas kapot gaan of kan het raam iets anders raken wat beschadigd. Met een raamuitzetter voorkom je deze situaties en kun je je raam betrouwbaar open zetten. De meeste mensen denken niet na over raamuitzetters tot zij die nodig hebben. Als dit dan gebeurt zijn veel mensen verbaasd. Er zijn namelijk verschillende soorten raamuitzetters. Welke je nodig hebt, lees je hier!

Wat raamuitzetters zijn

Met raamuitzetters kun je ramen open zetten. Daarnaast zorgen stevige raamuitzetters er ook voor dat je raam niet zomaar dicht slaat als het waait. Over het algemeen worden er drie verschillende soorten raamuitzetters onderscheiden, die iedereen ongetwijfeld zal herkennen. De meest bekende is de traditionele raamuitzetter met gaatjes. Deze gaatjes worden ook wel stelpen genoemd. Bij deze raamuitzetter heb je vaak zes ventilatiestanden. Zo kun je je raam dus verder of minder ver open zetten. Daarnaast heb je ook zogeheten telescopische raamuitzetters. Het voordeel van deze raamuitzetters is dat je niet afhankelijk bent van stelpen en zo je raam in elke gewenste stand open kan zetten.

Wegdraaibare raamuitzetters

De laatste categorie raamuitzetters worden vaak wegdraaibaar genoemd. Deze raamuitzetters zijn erg kort en hiermee kun je een raam op een kleine kiepstand zetten. Welk soort raamuitzetter je uiteindelijk nodig hebt, ligt deels aan het raam dat je hebt. Daarnaast ligt dit ook deels aan wat je zelf het makkelijkst vind. Daarbij moet wel gezegd worden dat je in de meeste huizen de traditionele raamuitzetters vindt met stelpen. Veel mensen ervaren namelijk nadelen van een raam dat je maar een klein stukje open kunt zetten. Voor andere mensen gaat hier in bepaalde kamers van het huis juist de voorkeur naar uit.

Raamuitzetters kopen

Als je raamuitzetters wilt kopen is het ook verstandig om van tevoren te bekijken wat voor soort schroeven je nodig hebt. Over het algemeen geldt dat dit vaak aangegeven bij het product dat je wilt kopen. Dit kan namelijk per soort raamuitzetter verschillen. Bij installatie van raamuitzetters is het ook verstandig om hardhouten kozijnen voor te boren. Kortom, er zijn drie soorten raamuitzetters, welke de beste voor jou is ligt deels aan je raam en aan je eigen voorkeuren. Nu weet jij precies welke raamuitzetters er zijn en welke je nodig hebt!