5-S Webgids
Image default
Links / Index

Bierfust

Een fust is een vat waar alcoholische dranken in worden bewaard. In een houten fust moet wijn rijpen. Een fust kan ook een lnag, platboomd vaartuig zijn, dat over riffen en ondiepten kon varen. Het kon geroeid worden, maar had ook zeilen. Maar om deze fusten gaat het niet. Het gaat om een bierfust.

Een fust is een cilindrische constructie van hout, kunststof of metaal. kunststof tonnen waar bier in wordt bewaard. Houten vaten bestaan uit duigen, die met behulp van stalen hoepels bijeen worden gehouden. Het maken van houten fusten werd in de vroegere tijden gedaan door kuipers. Een kuiperij is een werkplaats waar houten kuipen, tonnen en vaten worden gemaakt. iemand die het beroep beoefend wordt kuiper genoemd. Tegenwoordig is dit beroep er niet meer, dit komt doordat de meeste kuipen, tonnen en vaten worden gemaakt van metaal. ook wordt een bierfust gebruikt onder een tapmachine of biertap.

Een biertap is een installatie voor het schenken van bier. De installatie wordt veelal gebruikt in de horeca. De biertap is eind 17e eeuw uitgevonden, eind 18e eeuw is het principe verder ontwikkeld welke een luchtpomp gebruikte voor de installatie. Eind 19e eeuw ging men steeds meer over op installaties die op samengeperst gas werken. De meeste installaties pompen het bier onder druk van koolzuurgas uit een bierfust of een andere container, door plastic slangen naar een kraan die zich op de toog bevindt. Soms wordt hierbij het vat zelf gekoeld, maar soms lopen spiraalvormige leidingen door een bak koud water waardoor het bier dan afkoelt. Er zijn verschillende installaties in de loop der jaren verschenen. De originele tap: bij de originele tap wordt een bierfust van 50, 30 of 20 liter aangesloten. Er zijn verschillende koppeling afhankelijk van het biermerk. In Nederland wordt meestal een korf-, drievlak-, of schuifkoppeling gebruikt. Het tanksysteem: in het tanksysteem wordt bier opgeslagen in vaste tanks van 250 tot 5000 liter. Het bier bevindt zich dan in een grote plastic zak, die bij elke hervulling verwisseld wordt. De tanks worden gevuld door een tankwagen. Een automatische tap: dit is een tap die is ingesteld op een hoeveelheid bier die wordt afgegeven. Een multitap: deze wordt veel gebruikt bij grote evenementen er kunnen dan meerdere glazen tegelijk worden afgetapt. Een multitap wordt meestal aangesloten op een tanksysteem. Een thuistap: dit is een relatief kleine installatie voor thuisgebruik. Er wordt een bierfust van 4 tot 6 liter aangesloten.

http://www.horecagoedkoop.nl/bierfust