5-S Webgids
Image default
Eten en drinken

Zelf bier brouwen met Brouwpunt

De opkomst van craft bier en de beschikbaarheid hiervan bij slijterijen en sommige supermarkten zorgt voor nog meer interesse in de toch al toegenomen populariteit van speciaal bier. Craft bier wordt gebrouwen in kleine, lokale brouwerijen die soms, maar zeker niet altijd in eigendom zijn van de grote bierbrouwers in ons land. De term craft bier is afkomstig uit America toe president Carter in 1978 het verbod op het thuis brouwen van bier ophief. Hierdoor gingen veel Amerikanen vanuit huis hun eigen bier produceren. Deze liefhebberij wordt ook steeds vaker in Nederland uitgeoefend en door de vele beschikbare mogelijkheden is op ieder niveau wel een eigen biertje te brouwen.

Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Voor de beginnende amateur zijn er diverse starterspakketten verkrijgbaar om thuis bier te produceren. In principe is bier brouwen niet moeilijk. Water, hop en gist zijn de basis voor bijna ieder biertje. Een starterspakket bestaat altijd uit een vergistingsemmer, een waterslot en een aftapkraan. Losse kroonkurken zijn te gebruiken op bijna ieder soort bierflesje en met een kroonkurk apparaat is een het vers gevuld flesje lekvrij klaar voor gebruik. Daarnaast maken een hydrometer, een keukenthermometer en een maatbeker het mogelijk om het brouwproces goed in de gaten te houden. Eenmaal aangeschaft kan de vergistingsemmer opnieuw worden gebruikt door het na gebruik te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel.

Brouw zelf bier naar keuze

De liefhebber van craft bier weet dat er vele soorten bier bestaan. Vele van deze soorten zijn ook eenvoudig thuis te brouwen. Het geheim zit hem in speciale brouwpakketten waarvan de ingrediënten geschikt zijn om een bepaald type bier te brouwen. Volg thuis slechts de instructies en het moet zeker lukken. De meeste brouwpakketten zijn geschikt om 5 liter bier te brouwen. Kies bijvoorbeeld voor een Barley Wine Oaked Aged variant. Het pakket bevat behalve hop en tarwemout ook havervlokken en snippers van een gebruikt whiskyvat. Alleen het suiker moet nog zelf worden toegevoegd. Of kies voor een Imperial Russian Milky Stout waar onder anderen chocolade mout en zwarte mout zijn toegevoegd. Een American IPA krijgt zijn karakter door zijn hopsoorten. De combinatie van Citra, Columbus, Chinook en Cascade hopsoorten geven dit bier zijn bittere karakter. De bieren zijn 1 tot 2 maanden na het brouwen klaar om in de fles te gaan en van te genieten.

Zelf craft bier brouwen

Ben je tevreden over je eerste brouwsels en krijg je de smaak te pakken dan is het misschien tijd om zelf de productie van craft bier op te voeren. Zijn de starterspakketten geschikt voor 5 liter, met een alles in een brouwsysteem krijgt het bierbrouwen een professionele uitstraling. De roestvrijstalen brouwsysteem zijn geschikt om 30 liter wort (het aftreksel van mout in de vorm van gezoet en gehopt beslag voor de bereiding van bier) en zal het proces van maischen, filteren en koken in de ketel plaatsvinden. Deze manier van brouwen maakt het mogelijk om zelf te experimenteren met de ingrediënten en zo een geheel eigen bier te ontwikkelen.