5-S Webgids
Image default
Gezondheid

De functie en lichamelijke gevolgen van cortisol

De functie en lichamelijke gevolgen van cortisol

Wanneer je veel stress ervaart is de kans groot dat je te veel cortisol in je lichaam hebt. Misschien is deze term je redelijk onbekend en weet je niet precies wat hiervan de uitwerking is. Cortisol wordt in stressvolle situaties aangemaakt om te kunnen overleven. Het zorgt ervoor dat energie die in de cellen van het lichaam zit opgeslagen sneller beschikbaar is, zodat je snel op een stressvolle situatie kunt reageren. Daarnaast wordt de bloedsuikerspiegel verhoogd zodat spieren langere tijd inspanning kunnen leveren. Een ideale oplossing als je in staat moet zijn om snel te vluchten.

Hoe gaat de aanmaak van cortisol in zijn werk?

Tegenwoordig gaan stressvolle situaties echter minder vaak gepaard met de noodzaak om te vluchten, maar de reactie van het lichaam op stress blijft hetzelfde. Er wordt cortisol aangemaakt. Normaal gesproken duurt het ongeveer twee dagen voordat dit door de lever wordt afgebroken, waardoor je gedurende die tijd de spanning in je lijf nog kunt ervaren. Als je echter langdurig onder stress staat heeft dit ook effect op de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze wordt voortdurend aangemaakt en dit heeft allerlei lichamelijke gevolgen. Je lijf wordt continu in staat van paraatheid gehouden.

De lichamelijke gevolgen van een te hoge cortisolwaarde

Dit kan leiden tot allerlei problemen waar je er mogelijk enkele van herkend. Zo zijn slecht slapen, (extreme) vermoeidheid en een slecht humeur welbekende gevolgen van te veel stress, mede mogelijk gemaakt door de aanmaak van cortisol. Daarnaast zijn een zenuwachtig, onrustig gevoel en een verminderd immuunsysteem je mogelijk ook niet onbekend. Ook heftiger klachten zoals een hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten, hersenbeschadiging en spierafbraak behoren tot het rijtje. Het moge duidelijk zijn dat te veel stress niet goed is voor je lijf.

Te veel stress? Dit is wat je eraan kunt doen

Ben je tot de conclusie gekomen dat je iets aan de hoeveelheid stress moet doen? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten. Beginnen met bewegen is er daar één van. Dit verlaagt het stresshormoon én verhoogd het gelukshormoon endorfine. Daarnaast is zorgen voor voldoende ontspanning van groot belang. Dit doe je door leuke dingen te doen, maar ook door daadwerkelijke oefeningen. Voeding is tevens een belangrijke factor, net als een vast slaapritme. Houd deze punten in gedachten en het cortisol in je lichaam zal langzaam maar zeker verminderen.

Lees meer over Cortisol en over stress op de website van Liberi coaching.