5-S Webgids
Image default
Onderwijs

De toekomst van een smartboard

De smartboards zijn de laatste jaren zo in opmars gekomen dat deze niet meer weg te denken is. Een smartboard is een digitaal schoolbord; de vervanger van het ‘ouderwetse’ grijze krijtbord. Er kan van alles worden vertoond op een smartboard en het maakt leren veel leuker. Dat is erg belangrijk, want de aandacht van leerlingen vasthouden kan een hele kunst zijn. Hier lichten we de werking van de smartboard in het kort toe. Voor meer informatie ga gerust naar onze website.

Hoe werkt een smartboard

Een smartboard ziet eruit als een wit bord waarop je met niet permanente stiften kunt tekenen. Maar het is tevens het scherm waarop informatie wordt gepresenteerd.  Hiervoor is een pc nodig waarop de informatie staat en een beamer die die informatie op het scherm projecteert. Via de pc is het mogelijk allerlei vormen van informatie te presenteren. Bijvoorbeeld filmpjes, afbeeldingen en foto’s, maar ook muziek, websites etc. Het maakt de stof visueel en dat helpt enorm bij het leerproces. Wanneer er een afbeelding op het scherm staat, dan kan deze worden beschreven en verandert en het uiteindelijke resultaat kan worden opgeslagen. Dat is voor een leraar pure winst; belangrijke informatie blijft zo behouden voor een volgende keer.

Meer mogelijkheden

Een smartboard is uitgevoerd met speakers, dus geluid is geen enkel probleem. Wat ook een groot voordeel is, is dat een smartboard niet persé op een vaste plek aan de wand hoeft te worden bevestigd. Er zijn verrijdbare frames waarop een smartboard kan worden geplaatst, zodat deze overal in het lokaal of bijvoorbeeld in een aula ook prima dienst kan doen. Er is speciale software die gebruikt kan worden en waarmee leraren kunnen werken. Deze software is niet moeilijk onder de knie te krijgen, maar een training is wel nodig. Zeker als je optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden, en dat zijn er vele!

http://www.jfad.nl