5-S Webgids
Image default
Bedrijven

Een balk bevestigen

Een balk bevestigen is een klus waar je wellicht een tijdje tegenaan zit te hikken. Maar in werkelijkheid valt het wel mee. Door de balk te bevestigen met een balkdrager, kan het zelf vrij eenvoudig worden. Lees hieronder verder over hoe je op een verstandige manier een balk bevestigt met een balkdrager.

Balken kan je op je op allerlei verschillende manieren bevestigen. Dit kan zijn: het bevestigen van het gipsanker, hoekijzers ,trussclips en balkdragers zijn.

Balkdragers zijn wellicht de handigste en meest bekende van die drie. Iedereen kan er een monteren. De toepassingen zijn oneindig: voor allerlei constructies die bestaan uit balken, komen de balkdragers van pas. Ze zijn op allerlei manieren toe te passen. Voor alle situaties is er een balkdrager die daarvoor is ontworpen. Daarom zijn er balkdragers met korte lip, lange lip of helemaal zonder lip. Wij leggen u hier wat meer uit over de balkdrager zonder lip.

De balkdrager zonder lip is de meest bekende. De balkdragers komen voor in veel moderne woningen. De balkdrager is te verkrijgen in allerlei soorten maten en uitvoeringen. Deze uitvoeringen variëren van 46 bij 96 mm tot aan 100 bij 250 mm. Deze balkdragers kun je dan ook gebruiken bij balken met dezelfde afmetingen: minimaal 46 bij 96 mm tot en met 100 bij 250 mm. De balk zelf rust uiteindelijk in de schoot van de balkdrager.

De balkdrager heeft een aantal gaten. Niet alle gaten hebben dezelfde afmetingen. Er zijn grote een kleine gaten. De kleine gaten zijn voor normale spijkers (of nagels) bedoeld. De gaten met de grote afmeting, zijn bedoeld voor pluggen. Vaak gaat het om 21 kleine gaten voor nagels en daarbij twee gaten met een diameter van 9mm en een gat met een diameter van 14mm. De grotere gaten zitten in de rug van de balkdrager en de pluggen die erin horen gaan dus in de muur.