5-S Webgids
Gezondheid

Fysiotherapie bij revalideren na een val

Fysiotherapie bij revalideren na een val

Een val kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van een persoon, vooral voor ouderen. Naast fysieke schade kan het ook leiden tot angst en verminderde zelfstandigheid. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het revalideren na een val.

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, het verbeteren van de mobiliteit en het vergroten van de kracht. Een fysiotherapeut kan ook werken aan het verbeteren van de balans en het verminderen van het risico op vallen in de toekomst. Dit kan bijdragen aan een snellere en volledigere terugkeer naar de dagelijkse activiteiten.

Bij de behandeling van een persoon die na een val moet revalideren, zal de fysiotherapeut een individueel plan opstellen op basis van de specifieke behoeften van de patiënt. Dit kan onder meer bestaan uit oefeningen om de spierkracht en het evenwicht te verbeteren, evenals uit het trainen van het lopen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het trainen van het evenwicht. Dit kan worden gedaan door middel van specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren en het verbeteren van de proprioceptie, oftewel het vermogen om de positie van het lichaam in de ruimte te voelen. Door middel van deze oefeningen kan de patiënt zijn of haar evenwicht verbeteren en het risico op toekomstige valpartijen verminderen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut ook adviseren over de aanpassingen die nodig zijn om de veiligheid van de patiënt in huis te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het verminderen van obstakels in huis en het gebruik van hulpmiddelen zoals een wandelstok of een rollator.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke persoon die na een val moet revalideren, verschillende behoeften heeft en dat de behandeling op maat moet worden gemaakt. Dit betekent dat de fysiotherapeut de behandeling zal afstemmen op de individuele behoeften van de patiënt.

In veel gevallen zal de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de kracht, mobiliteit en het evenwicht, evenals het verminderen van angst en het bevorderen van de onafhankelijkheid. Dit kan de patiënt helpen bij het herstellen van de fysieke en mentale gevolgen van de val.

Al met al kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het revalideren na een val. Door middel van gerichte oefeningen en individuele begeleiding kan de fysiotherapeut de patiënt helpen bij het verbeteren van de fysieke en mentale gevolgen van de val en bijdragen aan een snellere terugkeer naar de dagelijkse activiteiten.

Lees hier het volledige blog over fysiotherapie bij revalideren na een val.

 

https://fysiotherapie-zeeburg.nl