5-S Webgids
Image default
Dienstverlening

Hoe het beste uit leiderschapstraining voor uw personeel te halen

Het is simpelweg niet waar dat persoonlijk leiderschap niet aangeleerd kan worden en van alle vaardigheden die sommige van nature hebben kunnen geleerd worden door middel van een van de vele leiderschapstrainingscursussen die beschikbaar zijn. 

Zelfs de beste leiders in elke branche kunnen profiteren van het aanscherpen van hun vaardigheden tijdens een cursus en het is belangrijk om te onthouden dat ze niet alleen de cursist profiteert, maar dat eigenlijk alle werknemers in de organisatie meeprofiteren. 

Er is een klein onderscheid tussen leiderschapstraining en management training maar desalniettemin is er een onderscheid. Leiderschap gaat in principe meer over het begrijpen van mensen die voor u werken en het inzetten van alle menselijke kwaliteiten die nodig zijn om een goede leider te zijn. 

Een goede leider zijn betekent niet dat u simpelweg een voorbeeld stelt en verwacht dat anderen u daarom zullen volgen: U heeft grote inleving nodig en dient diegenen om u heen goed te doorgronden. 

Het eerste element in leiderschapstraining is om u rol te snappen. Veel die in managementposities terechtkomen zijn geneigd om te geloven dat de mensen die onder hen werken er alleen maar zijn om hun behoeften te bevredigen en ervoor te zorgen dat de afdeling goed loopt. 

Het concept dan ‘dienen’ werkt twee kanten op en beide kanten dienen met elkaar op de best mogelijke manier samen te werken om zo het grotere geheel van de organisatie te kunnen ondersteunen. 

De tweede veelgemaakte fout is het geloven dat met het stellen van een voorbeeld, anderen u automatisch zullen volgen. Het is makkelijk om te vergeten dat mensen heel verschillend zijn en dat onderdeel van een goede leider zijn ook is om uit te vinden wat het is dat mensen motiveert.

De laatste en meest wanhopige fout is om simpelweg te verwachten van mensen dat ze precies doen wat je ze vertelt wat ze moeten doen. Dit is een laatste middel stijl van leidinggeven waarin een slechte leider te herkennen is die alleen maar disrespect oogst.  

Iedereen die een van bovengenoemde fouten heeft gemaakt in het verleden kan een goede leider worden door de cruciale elementen die onderwezen worden in een leiderschapstraining eigen te maken. Alle vaardigheden en begrip zijn nodig om het beste in mensen naar boven te halen en dat zou ten allen tijde uw doel moeten zijn. 

Grote leiders worden niet simpelweg ‘geboren’ en door de basistechnieken te leren en deze in de praktijk dagelijks toe te passen, kan leiderschapstraining ervoor zorgen dat iedereen in elke organisatie een perfecte motivator kan worden voor iedereen om hem heen. 

 

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training