5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Incubatietijd SOA en Chlamydia

Chlamydia

Onveilige geslachtsgemeenschap kan in sommige gevallen leiden tot het verkrijgen van chlamydia door één persoon. Dit komt doordat een van de personen in dit geval dan de SOA al bij zich draagt. Chlamydia is een bacteriële infectie in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. 

De reden dat dit (bijna) alleen tijdens geslachtsgemeenschap kan worden overgedragen is als volgt: De huid bij de slijmvliezen van de mens is dunner dan op andere delen van het menselijk lichaam. Op bijvoorbeeld de arm of been is de huid te dik en hierdoor kan de SOA chlamydia (en anderen) niet hierdoor heenkomen. 

Chlamydia symptomen zijn vrij moeilijk op te merken doordat ze niet altijd direct zichtbaar zijn voor de persoon die ze heeft. Hierdoor komt het vaak voor dat een persoon de SOA chlamydia overdraagt zonder zelf te weten dat hij of zij de SOA heeft. Dit maakt dat allebei de personen niet meer weten waar ze de SOA vandaan hebben.

Dit kan tot ongemakkelijke en moeilijke situaties leiden die wel degelijk te voorkomen zijn. Deze situaties kunnen worden voorkomen door op tijd (thuis) op de SOA te testen na het hebben van onveilige geslachtsgemeenschap met een ander persoon.

De symptomen die meekomen met de SOA chlamydia verschillen per persoon. Nog beter gezegd: De symptomen verschillen bij mannen en vrouwen die de SOA krijgen. Bij circa vijftig procent van de mensen die de SOA chlamydia hebben treden daadwerkelijk symptomen op die zichtbaar zijn en kunnen worden opgemerkt.

Incubatietijd SOA

De incubatietijd van SOA’s verschilt aanzienlijk per verkregen SOA en bij de persoon die de SOA heeft. Chlamydia heeft bijvoorbeeld een incubatietijd die tussen een dag en 5 weken ligt. Dit kan verschillen door de persoon die de SOA heeft opgelopen en de manier waarop dit is gebeurt.

Er wordt ten allen tijden aangeraden om bescherming te gebruiken tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap. De reden hiervoor is dat, zeker wanneer je in de incubatietijd zit, je vatbaarder bent voor het verkrijgen van andere SOA’s.

Na de incubatietijd van deze SOA is het mogelijk om een uitgebreide zelftest te doen thuis. Dit kan worden bedaan op een website zoals de website van Testalize. Testalize.me biedt online SOA testen aan zodat je gemakkelijk anoniem je kan laten testen op de SOA’s die je denkt te hebben. Dit maakt het gemakkelijker en sneller om erachter te komen wat je precies mankeert.

Bekijk de website van Testalize hier of ga naar de link.

https://testalize.me