5-S Webgids
Bedrijven

Moderne architecten en architectuur

Moderne architectuur beweegt zich vaak letterlijk op andere paden. Geen standaard gevel, geen standaard tuin, geen standaard lijnenspel. Een strokend mazenpatroon klinkt eenvoudig, maar productietechnisch kan dit een uitdaging vormen wanneer het project in de ontwerpfase niet goed uitgewerkt is. Ronde sparingen kunnen funest worden wanneer er geen rekening is gehouden met puntbelasting, onderconstructie en klemconstructie.

Deconstructivist Architectuurexpositie

Moderne gebouwen vallen niet altijd meteen in de smaak, maar worden na verloop van tijd vaak toch geliefde landmarks in een stad. Een selectie van vijf gebouwen, in de categorie Weird and Wonderful. Coop Himmelblau is een coöperatie van Oostenrijkse architecten, opgericht door moderne architecten Wolf Prix, Helmut Swiczinsky en Michael Holzer. Zij vergaarden in 1988 internationale roem samen met moderne architecten Peter Eisenman, Zaha Hadid, Frank Gehry en Daniel Libeskind door de Deconstructivist Architecture-expositie in het Museum of Modern Art. Hun werk omvat ontwerpen van openbare gebouwen, kantoorgebouwen en onderzoeksfaciliteiten en ook theaters en tentoonstellingsruimten. Het bureau bouwde in Nederland onder andere de bovenbouw van één van de paviljoenen van het Groninger Museum, een “chaos van glas en staal”.

Deconstructivisme

Deconstructivisme: een eigentijdse stroming in de architectuur die ervan uitgaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. Men probeert dat ook in haar bouwwerken tot uiting te laten komen. Het begrip deconstructie werd in de jaren 60 ontwikkeld door de Franse filosoof Jacques Derrida. De gedachtegang achter zijn theorie stelt dat men de westerse metafysica kan blootleggen door het ‘deconstrueren’ van de logica ervan. Het is dus een tekstanalyse waarbij wordt getracht aan te tonen dat teksten altijd op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd. In de jaren 70 kregen zijn ideeën vorm in een architectuurstroming: het deconstructivisme. Deze moderne architect stroming is verwant aan het Antidesign in die zin dat ze allebei ingaan tegen het rationalisme

 

https://www.ihcarchitects.com/moderne-architect/

Gerelateerde artikelen

Promotiefilm laten maken voor jouw merk

WordPress in vergelijking met andere systemen

Geniet van een spectaculaire culinaire ervaring in restaurant De Witte Zwaan