5-S Webgids
Image default
Auto’s en Motoren

Motorrijbewijs met code 80

Onlangs heeft het CBR een wijziging aangebracht in het van het motorrijbewijs. De zogenoemde code 80 is toegevoegd aan het examen. Maar, wat is deze 80 nou precies en wat zal de impact hiervan zijn voor mensen die hun motorrijbewijs willen halen? Hieronder hebben wij een haarfijne uitleg voor jullie klaarstaan!

Het huidige systeem

Momenteel is het zo, dat je drie verschillende motorrijbewijzen kunt halen. Het motorrijbewijs A1, A2 en A. Het motorrijbewijs a1 kun je halen vanaf je 18e, je kan op je 17e al beginnen met lessen. Met deze rijbewijs kun je op een motorrijden die voldoet aan de volgende eisen:  motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Tevens mag een gemotoriseerde driewielermaximaal 15 kW aan maximumvermogen bedragen. Vervolgens heb je het A2 rijbewijs, hiermee kun je op een motorrijden met een maximumvermogen van 35kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg. Tevens mag er ook op een gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW gereden worden. Ten slotte heb je het het rijbewijs A. Hier mag je motoren zonder een maximumvermogen ebsturen en ook driewielers met een maximumvermogen meer dan 15 kW. Nu is het het geval dat als je op een leeftijd komt waar je kan doorstromen naar een nieuwere motorrijbewijs, je nog een examen bij het CBR moet afleggen.

De code 80 regeling

De leeftijd om examen te doen voor de zwaarste motorcategorie is verlaagd van 24 naar 21 met de code 80 regeling. Hiermee worden de gevolgen van de Derde Rijbewijs Richtlijn ingrijpend aangepast. In 2011 werd die Europese wetgeving “per ongeluk” volledig ingevoerd, zonder enig ingrijpen vanuit de Nederlandse politiek. Als je je rijbewijs A haalt voor je 24e, krijg je een code 80 op je rijbewijs halen. Hiermee mag je rijden op een A1 en A2 motor, maar ook op een driewielige motor. Het mooie is, is dat na twee jaar de code 80 vervalt en je zonder een examen te doen op een motor mag rijden zonder begrenzingg, die horen bij het A rijbewijs. De verlaging van de leeftijd voor het A-examen komt voort uit de Europese rijbewijsrichtlijn, meldt CBR. Die geeft aan dat je vanaf 21 jaar op een driewielige motor met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en daarvoor heb je dus het rijbewijs A nodig. Hiervoor moet je wel twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing, ook wel bekend als AVB en het motorexamen verkeersdeelneming, ook wel bekend als AVD. Beide examens leg je dan af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motoren. Vooraf aan de praktijkexamens moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Alleen als je al een rijbewijs voor A1 of A2 gehaald hebt, mag je de theorieexamen overslaan. Maar ach, die theorieexamens zijn goed te doen, zeker als je al een autorijbewijs hebt. Dan weet je echt nog wel wat al die verbodsborden zijn.