Salarisadministratie – zelf doen of uitbesteden

Afhankelijk van hoeveel werknemers je in dienst hebt, zal de salarisadministratie complexer zijn. Een bedrijf met slechts één personeelslid heeft natuurlijk veel minder werk aan de loonadministratie dan een internationale firma die 300 mensen in dienst heeft. De vraag die veel zelfstandigen zich stellen, is of ze de salarisadministratie zelf moeten doen, of de salarisadministratie uitbesteden. In dit artikel ben ik voor jou op zoek gegaan naar het antwoord. Eerst zullen we kijken naar het waarom van de loonadministratie en daarna zullen we kijken of je ze moet uitbesteden.

Waarom loonadministratie opmaken en bijhouden?

Een van de belangrijkste vragen om jezelf te stellen is waarom je de salarisadministratie zou willen bijhouden. Het antwoord is vrij eenvoudig: het is geen kwestie van willen, maar van moeten. De belastingdienst wil natuurlijk op elk moment de mogelijkheid hebben om jouw administratie te kunnen inkijken. Dit geldt niet enkel voor de administratie van de laatste maand, maar voor de salarisadministratie van de laatste jaren. Naast de belastingdienst, is er ook nog de arbeidsinspectie. Ook voor hen kan het soms nuttig zijn om loonadministratie te kunnen inkijken wanneer er mogelijks sprake is van fraude.

Zelf bijhouden, of het werk outsourcen?

De vraag van vele ondernemers is dan of het mogelijk is loonadministratie zelf te doen, of salarisadministratie uitbesteden noodzakelijk is. In feite is het zeker mogelijk om de administratie zelf te doen, maar in veel gevallen komt dit duurder uit dan salarisadministratie uitbesteden. 

Wanneer je de loonadministratie helemaal zelf wil doen, moet je het aantal uren tellen die je nodig hebt om hieraan te werken. Op die uren kan je namelijk geen andere belangrijke taken afwerken. Op die manier komt de salarisadministratie zelf doen daarom vaak duurder uit dan uitbesteden. Vaak is het voor ondernemers dan ook nuttiger om zich bezig te houden met de zaken die er echt toe doen en de salarisadministratie uit te besteden. Je moet jezelf wel de vraag stellen of je niet meer geld kan verdienen door je met iets anders bezig te houden, dan het je kost om de administratie uit te besteden aan een andere firma.

About

Categories: Financieel