5-S Webgids
Image default
Onderwijs

Theaterworkshop op school

Theaterworkshop basisschool: de voor -en nadelen

Een theaterworkshop voor de basisschool, hoe leuk is dat? Maar wacht, dit is niet alleen leuk maar ook nog eens ontzettend leerzaam. Een dergelijke workshop richt zich namelijk op acteren, inzicht, mimiek, samenwerking en het gebruik van verschillende materialen. Jong geleerd is oud gedaan, dit geldt al helemaal voor het theater.

Zijn basisschoolleerlingen niet te jong?

Vaak wordt gedacht dat basisschoolleerlingen te jong zijn voor een theaterworkshop. Niets is minder waar: de peuter begint al vroeg met het spelen van een rol. Een houten blokje is geen blokje maar een vliegtuig: dit is de ontwikkeling van de fantasie. Een theaterworkshop basisschool gaat hier dieper op in.

Dit zijn de voordelen van een theaterwerk voor basisschoolkinderen:

  • persoonlijke en emotionele ontwikkeling
  • sociale ontwikkeling (samenwerken)
  • ontwikkeling van fantasie en creativiteit
  • fysieke ontwikkeling (bewegen)
  • training van het geheugen
  • stimulatie van de concentratie

Je ziet, een theaterworkshop heeft best wat interessante voordelen. Hiermee past het binnen het moderne onderwijs.

De nadelen van een workshop (theater)

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, maar geldt dit ook voor een theaterworkshop? Soms zijn kinderen nog te jong om deel te nemen. Denk hierbij aan peuters en kleuters: voor deze groep is een dergelijke workshop minder geschikt. Dit komt omdat het geheugen nog niet goed ontwikkeld is. Zeer jonge kinderen werken bovendien niet met elkaar maar naast elkaar. Dit maakt de samenwerking een stuk lastiger.

Voor kinderen met een mentale beperking kan een theaterworkshop ook lastig zijn. Wie hier toch voor kiest doet er goed aan om rekening te houden met de beperkingen van het (individuele) kind. Niets zo vervelend als een kind dat uit frustratie het bijltje erbij neergooit. Een workshop moet leuk en leerzaam blijven!

Van acteren tot sport

Vaak wordt bij theaterworkshops op school aan acteren gedacht. Dit hoeft natuurlijk niet, er is namelijk nog veel meer mogelijk. Zo is er de workshop Virtual Reality, waarbij leerlingen met een echte VR bril aan het werk gaan. Dan is er nog de workshop theathersport, een combinatie van acteren en bewegen. Wie zich afvraagt wat theatersport inhoudt: het komt overeen met de televisieprogramma’s De Vloer Op of De Grote Improvisatieshow.

Doel van deze workshop is het stimuleren van het inzicht, samenwerking, acceptatie en afweer. Dit maakt basisschoolkinderen een stuk sterker, daar doe je het toch voor?

Dit heb je voor een theaterworkshop basisschool nodig

Elke basisschool heeft de benodigdheden al: een ruim lokaal. Wel is het belangrijk dat tafeltjes en stoeltjes aan de kant geschoven worden. Eventueel staan de stoelen in een halve cirkel, dit is afhankelijk van de soort workshop.

Overige benodigdheden zoals materialen regelen de ouders of leerlingen of nog beter: de organisatie. De basisschool laat een theaterworkshop het liefst door een professioneel bedrijf organiseren en uitvoeren, dan kan het zeker niet misgaan. Bovendien worden alle materialen verzorgd en kunnen de leerlingen rekenen op een leuke, leerzame en vooral hilarische ochtend of middag. Een dag die nog lang als herinnering achterblijft. Wat was de basisschooltijd toch een mooie tijd!

https://www.grotebroer.com