5-S Webgids
Banen en opleidingen

Wat doet een budgetcoach?

Wanneer iemand zijn of haar financiële zaken niet goed op orde heeft, kan er een budgetcoach aan te pas komen. De budgetcoach helpt in dit geval om overzicht te creëren in de inkomsten en uitgaven. Als budgetcoach bekijk je eerst de persoonlijke situatie en stel je op basis hiervan een budgetplan op. Dit plan geeft een goede balans aan tussen de inkomsten en uitgaven. Ook geeft de budgetcoach diverse tips, om een dergelijke financiële situatie in de toekomst te voorkomen.

Een budgetcoach dient niet alleen als steun, maar ook als adviseur. Het uiteindelijke doel van een budgetcoach is om de cliënt weer zelfredzaam te maken. 

Opleiding Budgetcoach

Wanneer je graag aan de slag wilt als budgetcoach dien je hier een opleiding voor te volgen. Tijdens de opleiding budgetcoach ga je aan de slag met inhoudelijke vakkennis en praktische vaardigheden. Je leert van alles over onder andere budgetteren, het werkveld, het ontstaan van schulden, het incassotraject, de sociale zekerheid, belastingen en de schuldhulpverlening. Daarnaast oefen je met praktijksituaties en leer je hoe je ethisch gezien je werk goed uitvoert als budgetcoach. 

Tijdens de opleiding krijg je onder andere antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kun je als budgetcoach het beste handelen in bepaalde situaties?

 • Hoe breng je weer inzicht en overzicht in het budget?

 • Hoe kun je de huidige schuldensituatie het beste oplossen?

Naast dat de opleiding voorziet in inhoudelijke vakkennis en praktische vaardigheden,  leer je ook kritisch naar jezelf te kijken. Je probeert jouw normen en waarden mee te nemen in de begeleiding van een cliënt. Ook brengt de opleiding je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching. 

Wat doet een budgetcoach? 

Een budgetcoach helpt mensen die hun financiële zaken niet op orde hebben en bijvoorbeeld te maken hebben met schulden. Er is geen goede balans aanwezig tussen de inkomsten en uitgaven. Dit kan het gevolg zijn van een verandering in de belasting, zorg, werk of het inkomsten- en uitgavenpatroon. De budgetcoach helpt bij het vinden van een juiste balans. Uiteindelijk streeft een budgetcoach ernaar om de cliënt in kwestie weer zelfredzaam te maken. Het takenpakket van een budgetcoach ziet er ongeveer als volgt uit:

 • een budgetplan opstellen;

 • een totaalbeeld voor de financiële situatie van de cliënt creëren;

 • tips geven om een overzichtelijke en gemakkelijk bij te houden administratie op te zetten; 

 • eventueel schuldhulpverlening regelen;

 • hulp bieden bij het invullen van formulieren;

  en

 • betrokken zijn bij jouw cliënt.

 

https://financielezorg.hoffelijk.nl/

Gerelateerde artikelen

Filiaalhouder

EHBO cursus

IT projectmanager vacatures