Wat is een stoppenkast en hoe vervang je deze?
5-s-1

Wat is een stoppenkast?

Een stoppenkast is de voorganger van de groepenkast die wij nu kennen. Het verschil tussen deze twee is dat de stoppenkast voor het grootste deel bestaat uit zekeringen, oftewel stoppen. De groepenkast bestaat tegenwoordig voornamelijk uit groepen, oftewel installatieautomaten. Het andere verschil tussen deze twee is dat de moderne groepenkast overzichtelijker is en dat het vermogen makkelijker te verdelen is over de groepen in de groepenkast. 

Stoppenkasten komen nog steeds heel veel voor. Deze zijn wel verouderd, maar hoeven niet verplicht allemaal te worden vervangen. Uw stoppenkast vervangen wordt wel aangeraden. Dit wordt vooral aangeraden als uw stoppenkast is verouderd of als u een stoppenkast nodig hebt die uitgebreider moet zijn. 

Als u van plan bent om uw stoppenkast te vervangen, houdt er dan rekening mee dat dit op een veilige manier moet worden gedaan. Er wordt geadviseerd om dit te laten doen door een professional, maar zelf zou u dit ook kunnen doen. Om zelf de stoppenkast te vervangen moet u de volgende stappen volgen:

  1. schakel met de hoofdschakelaar de stroom uit. 

  2. bevestig de bruine draad aan de L-aansluiting 

  3. bevestig de blauwe draad van de nieuw aangelegde leiding aan de N-aansluiting van de nieuwe groep.

  4. de aardedraad van de nieuwe leiding moet worden aangesloten op het gemeenschappelijke aarde-verdeelblok.

  5. de nieuwe zekering voor de extra groep moet in de kunststof richel van de groepenkast worden geklikt. 

  6. sluit de onderste polen van de groep aan op de polen aan de bovenkant van de aanwezige aardlekschakelaar. Hiervoor heb je de dikke installatiedraad nodig. De blauwe draad gaat naar de rechter pool en de bruine draad van de groep gaat naar de pool links. 

  7. maak ruimte voor de extra groep. Dit doe je door een van de afdekplaatjes te verwijderen uit het frontje van de stoppenkast. 

  8. de hoofdschakelaar kan worden omgedraaid. De nieuwe groep zou het nu moeten doen.

 

About

Categories: Bedrijven