5-S Webgids
Image default
Architectuur

Wat is EPC?

Een EPC of Energie Prestatie Coëfficiënt geeft een lijst van statistieken die laten zien hoe energiezuinig een woning is, met een beoordeling van het energieverbruik en de kooldioxide-uitstoot. Het geeft aan hoeveel energie de woning gebruikt, of het energiezuinig is en of de eigenaar in aanmerking komt voor bepaalde voordelen omdat zijn of haar levensstijl relatief ‘groen’ is.

Het geeft het gebouw ook een score om aan te geven hoeveel koolstof het genereert. Vervolgens wordt aanbevolen hoe het energieverbruik van de woning kan worden verminderd en geld kan worden bespaard. Het is vergelijkbaar met de EU-energielabels die je tegenwoordig ziet op elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers of wasmachines.

Waarom zou mijn huis een energieprestatiecertificaat nodig hebben?
Volgens de huidige wetgeving kunt u uw woning niet verkopen of verhuren tenzij u uw kopers of huurders kunt voorzien van een up-to-date energieprestatiecertificaat.

Dit betekent dat alle woningen die nieuw gebouwd zijn, op de markt zijn of te huur zijn, een Energie Prestatie Certificaat moeten hebben.

Als u op zoek bent naar woningen om te kopen of te huren, zorg er dan voor dat u altijd vraagt om hun EPC’s te zien. Accepteer geen excuses – de verkoper, verhuurder of agent moet u het energieprestatiecertificaat van het pand laten zien.

Het certificaat toont u hoeveel het u kan kosten om het gebouw te verwarmen en te verlichten. Als u naar verschillende eigendommen kijkt, kunt u hun certificaten gebruiken om hun exploitatiekosten te vergelijken en u te helpen beslissen welke het beste is voor uw behoeften en budget.

Bent u op zoek naar een EPC berekening? Neem dan eens contact op met de specialisten van Smartbouwexperts, ze kunnen u door het traject heen loodsen en voorzien van advies.