5-S Webgids
Image default
Onderwijs

Workshops op school

Theaterworkshop voor school (basisschool, voortgezet onderwijs etc)

Regel een workshop voor op school: leuk en leerzaam. Er zijn verschillende workshops mogelijk, waarbij leerlingen kennismaken met samenwerking, materialen, gereedschap of hun eigen vaardigheden. De theaterworkshop voor school is een van de beste keuzes wanneer het op samenwerking, expressie en inlevingsvermogen aankomt.

Wat is dat, een theaterworkshop?

Wie voor theaterworkshops voor school kiest gaat voor acteren of presenteren. Goed voor de persoonlijke ontwikkeling, maar ook om te leren hoe een boodschap over wordt gebracht. Helemaal leuk is de workshop slapstick, bekend van de stukjes van Mister Bean. Leerlingen bedenken zelf een slapstickscène en spelen die, waarbij de rest natuurlijk toekijkt. Enne, huilen van het lachen mag!

Een theaterworkshop heeft verschillende leerdoelen. Het belangrijkste is dat kinderen of leerlingen hun fantasie gebruiken, samenwerken maar ook de boodschap achter iets begrijpen. Goed voor het inzicht en denkvermogen. Bovendien oefenen de deelnemers hun motorische vaardigheden. Acteren is namelijk ook bewegen.

Workshops op school: ook virtual reality

Theaterworkshops zijn geschikt voor leerlingen van (bijna) alle leeftijden. Een personage bedenken en spelen kan al vanaf de leeftijd van zes jaar. Een en ander hangt van het ontwikkelingsniveau van het individuele kind af. Workshops op een basisschool, voortgezet onderwijs of andere school, wat is verstandig? Moet je per se kiezen voor een theaterworkshop of kan dit ook iets anders zijn?

Het zal je vast niet verbazen maar er is veel mogelijk op het gebied van workshops op school. Om maar bij de moderne tijd te blijven: de workshop virtual reality is een echte aanrader. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de digitale technologie en stappen leerlingen een 3D-wereld binnen. Veel jeugdigen zijn hier al bekend mee, voor sommigen is het toch iets nieuws. Deze VR workshop richt zich op het ontwikkelen van een VR film  (360°). Kijk, dat sluit perfect aan bij het theatergebeuren: acteren maar dan in een modern jasje.

Zo organiseer je een theaterworkshop voor school

Je bent er helemaal klaar voor: het organiseren van een theaterworkshop. Het is hierbij belangrijk om naar de leeftijden en samenstelling van de klas of groep leerlingen te kijken. Zolang dit goed bij elkaar aansluit, is de workshop voor de gehele groep geschikt.

Voor een theaterworkshop is een ruim lokaal, een gymzaal, de aula of andere delen van het schoolgebouw nodig. Daarnaast zijn bepaalde materialen onmisbaar. Denk hierbij aan attributen, kleding, filmmateriaal, muziek of andere benodigdheden.

Zelf organiseren of laten doen

Het zelf organiseren van een theaterworkshop voor school vraagt de nodige voorbereiding. Ontbreekt er iets aan materialen of is er niet voldoende kennis of ervaring met betrekking tot theater, dan kan de hele workshop tegenvallen. Wie dit wil voorkomen laat een theaterworkshop organiseren: een professioneel bedrijf treft de voorbereidingen en regelt alles rondom de workshop.

Het is een (kleine) investering, maar tegen het grote plezier van de leerlingen valt niet op te boksen. Bovendien zijn ze een grote ervaring rijker. Komen we deze leerlingen later in een bekende televisieshow of in een groot theater tegen? Wie weet, grote artiesten zijn allemaal klein begonnen.

 

https://www.kleinkunstig.nl