5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Zal de beruchte horrorwinter dit jaar een entree maken?

Weerdeskundigen roepen het al jaren: Een horrorwinter is op komst. Alhoewel het dit jaar nog niet is geroepen; het laatste kwartaal van het jaar nadert en dan zullen naast de zwarte pieten discussies ook weer de horrorwinter verhalen opbloeien. IEder jaar wordt het geroepen, maar toch krijgen we relatief zachte winters. Naar mijn idee is de voorspelling van een horrorwinter even betrouwbaar als een muntje omgooien. Maar goed, we hebben gekkere dingen meegemaakt. Wie weet zal de beruchte winter dit jaar toch komen en hebben we ook opeens een elfstedentocht. Wij hebben hier wat handige tips voor je om alvast voorbereid de koude jaargetijde in te gaan.

 

Winterdepressie

Winterdepressie houdt in dat je tijdens de winter een gevoel van somberheid kan ervaren. Vaak is dit te wijten aan een gebrek aan daglicht, aangezien de dagen kort zijn. Regelmaat en consistentie is de beste remedie hiertegen. Ga op normale en vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Eet voldoende en zorg dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met name: ijzer, zink, magnesium en vitamine B. Probeer alcohol te vermijden, of geniet in ieder geval met mate. Verder is het belangrijk dat u uw leven gewoon door laat gaan en ook voldoende ontspanning zoekt.

 

Beweging

In de winter is het raadzaam om buiten zoveel mogelijk beweging op te zoeken. Ik hoor u al denken: Daar is het veel te koud voor! Toch is het raadzaam. Lichaamsbeweging bevordert een opgewekte stemming en de aanmaak van endorfines, die voor een gevoel van geluk en euforie zorgen.

 

Griep voorkomen

Om griep te voorkomen is het belangrijk om uw lichaam goed te verzorgen. Als u senior bent of onder een risicogroep valt kunt u elk jaar bij de huisarts een griepprik halen, waardoor u uw kansen op een griepje vermindert. Eet veel groenten met veel vitamines, die zorgen ervoor dat ziektes zoals griep of keelontsteking op afstand blijven.Ook zijn maaltijdsoepen een goede optie in de winter. Maak soepen met veel groenten zoals:  uien, wortelen en tomaten. Ten slotte is het essentieel om veel vitamine C binnen te krijgen. Citrusvruchten zoals: sinaasappels, mandarijnen en citroenen zijn hier rijk aan.

 

Warmte

In de winter moet u uzelf goed warm houden. Probeer niet teveel te besparen op een goede jas, schoenen en een sjaal.Ook moet u uw slaapkamer goed warm houden. Probeer dit niet te veel te doen met de verwarming, want het liefst heeft u frisse lucht in uw kamer. Koop een 4 seizoenen dekbed, deze heeft meerdere lagen en als de warmere periodes weer aanbreken kunt u gemakkelijk een laag verwijderen.