5-S Webgids
Image default
Bedrijven

Zonnepanelen nog rendabel

Zonnepanelen, enkele jaren ging ineens iedereen ze op zijn dak zetten omdat je er veel subsidies voor kon krijgen. De laatste tijd zie je niet meer zo vaak dat mensen nog nieuwe zonnepanelen op hun dak gaan zetten. En hoe voordelig zijn zonnepanelen nu echt, geven ze alleen maar groene stroom of bespaar je er ook geld mee op lange termijn? In dit artikel zal duidelijk worden wanneer en of zonnepanelen rendabel zijn om op jouw dak of in jouw tuin te zetten.

Zonnepanelen zijn meestal pas rendabel als je subsidies en belastingaftrek kan krijgen, zeggen ze. Dit is echter niet zo, zelfs zonder deze voordelen zijn zonnepanelen voordelig. In de meeste situaties duurt het 5 tot 7 jaar om de kosten terug te verdienen. Na deze periode betaal je niks meer voor jouw gebruikte stroom. Zeker de moeite dus om zonnepanelen kopen.

Oke het rendement is dus wel acceptabel zelfs wanneer je geen subsidies etc krijgt, maar waar hangt het nog van af? Eerst kan men gaan berekenen hoeveel zonnepanel je nodig zal gaan hebben, wat dus de aankoopkost zal zijn. Het aantal zonnepanelen hangt af of je dak zuidelijk gericht is of niet, maar natuurlijk ook of je veel stroom gebruikt, als je niet zoveel gebruikt zal het aantal zonnepanelen ook al minder zijn. Een steil dak zal het ook een hoger rendement hebben dan een plat dak. De reden hiervoor is dat bij een hogere hellingsgraad er minder schaduw op de zonnepanelen zal zijn.

Wist u dat er meerdere soorten zonnepanelen zijn? Er zijn monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen op de markt. Ze onderscheiden zich op basis van looks en prijs maar ook een verschil in rendement. Monokristallijne zonnepanelen zien er egaal zwart uit en meestal worden deze als fraaier aangezien. Het egaal zwarte wordt verkregen door geordende elektroden. Zonnepanelen koop je bij wijsmanduurzaam.nl.

https://www.wijsmanduurzaam.nl/