5-S Webgids
Image default
Entertainment

De opkomst van de 3D-printer

Hoewel 3D-printen nog wat nieuw is, blijken toch steeds meer Nederlanders er gebruik van te maken. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt want veel voorwerpen zijn gewoon te printen. Denk hierbij aan wapens, gebruiksartikelen en sieraden. Men verwacht dan ook een groei in de markt van 3D-printers die vooral veroorzaakt zal worden door bestellingen van consumenten. Het is mogelijk om eigen ontwerpen te printen maar ook aangepaste objecten van ontwerpers worden uit de printen geworpen. ABN Amro legt uit dat het logisch is dat op lange termijn de branche het zelfde scenario doorloopt als de fotobranche de afgelopen jaren deed. “Mensen zullen na verloop van tijd een eenvoudige, goed betaalbare thuisprinter kopen en hierop incidenteel kleine producten maken, in beperkte oplage. ”Ook zullen er mensen zijn die graag grotere oplages willen hebben of juist vaker 3D-geprinte artikelen willen bestellen. Deze doelgroep gaat dit uitbesteden aan een webshop of fysieke winkel. Zij hebben vaak grotere of betere printers waardoor er meer mogelijkheden zijn. Wellicht dat prijzen later ook omlaag gaan als er meer vraag naar komt, zodat die kwalitatief ook kunnen voldoen aan bedrijven die dit normaliter uitbesteden

Nadelen

Uit onderzoek van ABN blijkt dat de consument ook enkele nadelige zaken ervaart. Hoewel het bedieningsgemak omhoog gaat, zknapt van af op de fabricagetijd van een voorwerp. Het printen van aan artikel duurt lang waardoor de lange productietijd als een hinderlijke factor wordt beschouwd.

Populaire producten

In haar onderzoek onderzocht ABN AMRO ook welke artikelen populair waren onder de mensen die al gebruik maken van 3D-prinen. Hieruit blijkt dat Nederlanders de nieuwe technologie vooral gebruiken voor het maken van 3D puzzels, gadgets en sieraden. Ondanks de mogelijkheden zijn thuisprinters nog niet echt populair in ons land.

Veel mensen kiezen er voor om via de gewone weg artikelen te bestellen. Ze kunnen bijvoorbeeld 3D puzzels ook online kopen of bezoeken de juwelier voor de aanschaf van hun sieraden.