5-S Webgids
Image default
Tuin en buitenleven

Kies je voor graszaad of voor graszoden?

Wanneer je een tuin hebt dan is het vaak de vraag of je kiest voor graszoden of graszaad als je het gras wilt aanleggen of vervangen. Beide hebben zo hun eigen voordelen. Het is goed om te kiezen voor de juiste optie. Weet in eerste instantie wat het doel is van je nieuwe gazon. Is het een siergazon? Of is het een plek waar je kinderen gaan spelen? Het is belangrijk om de juiste gras mix te selecteren om zo een mooie en goede tuin te krijgen. De graszaadleverancier of graszodenleverancier kan je hier natuurlijk goed bij helpen om de juiste soort gras te kiezen. 

Waarom voor graszaad kiezen?

De belangrijkste reden om voor graszaad te kiezen is vaak de prijs. Het is namelijk veel goedkoper om het gras te zaaien in je tuin om het dan te zien groeien. Hier heb je direct het nadeel: Het duurt even voor het gras voldoende gegroeid is. Wanneer je een bestaande tuin hebt waar je veel gebruik van maakt is het slim om te kiezen voor graszoden. Heb je echter een nieuwe woning gekocht waar je nog niet direct gaat wonen Dan is het slim om te kiezen voor een dosis graszaad! Je zaait het gazon mooi in en laat het gras lekker groeien. Je bespaart geld uit wat je kunt uitgeven aan een paar mooie planten voor in je tuin. Genieten maar!

Graszoden zijn ideaal!

De snelheid van het leggen van graszoden is natuurlijk het grootste voordeel van de zoden. Je legt ze erin en in een week groeien ze mooi dicht en kun je er met de maaier overheen. Het is heerlijk om lekker goed en vers gras in je tuin te krijgen. Wanneer je voor graszoden kiest is de vraag vaak: leg je ze zelf of laat je het doen?

Wanneer je zelf de graszoden wilt gaan leggen dan is het belangrijk om rollen te hebben van minimaal een vierkante meter groot. Je kunt ze dan mooi leggen. Wanneer je een heel groot stuk moet leggen dan kun je ook big slabs bestellen. Het is belangrijk om de graszoden binnen een dag uit te rollen en te leggen. Je kunt ze eigenlijk het hele jaar door bestellen. Het is echter beter om ze niet te leggen wanneer het vriest of extreem heet is. Het uitrollen is een hele eenvoudige klus. Het is gemakkelijk om ze te leggen en te plaatsen. Je moet er voor zorgen, dat de naden dicht tegen elkaar aankomen. Natuurlijk is het ook van belang om de grond eerst vochtig te maken. Vervolgens kun je het gras leggen. Druk het stevig aan. Hierna nog een keer besproeien en je bent klaar! Graszoden kopen kan dus flinke gemaksvoordelen hebben!