5-S Webgids
Gezondheid

Magnesium voor het slapen gaan, goed idee?

Ten eerste, wat is dat, magnesium? Nou, magnesium is een belangrijk mineraal dat van nature voorkomt in een ton voedsel waar ik geen genoeg van krijg, zoals spinazie. Iemand vertelde me dat magnesium betrokken is bij meer dan 300 fysiologische processen – het is essentieel voor de gezondheid van de botten, de zenuw- en spierfunctie, de eiwitsynthese, en nog veel meer. Als je niet genoeg magnesium krijgt, loop je het risico op osteoporose en hartaandoeningen, en mogelijk ook op angst en zenuwaandoeningen.

Dus hoeveel magnesium heeft iemand eigenlijk nodig? De hoeveelheid magnesium die iemand elke dag nodig heeft afhankelijk van het individu en zijn of haar leeftijd. Maar over het algemeen hebben volwassen mannen 400 mg per dag nodig en volwassen vrouwen 310 mg per dag.

Waar kan ik magnesium vinden? Zoals ik al zei, is magnesium te vinden in een heleboel verschillende voedingsmiddelen, vooral groene bladgroenten – snijbiet, spinazie en dergelijke. Maar gelukkig zit er ook magnesium in ander voedsel, zoals noten, pompoenzaden en sesamzaad. 

Wat moet ik weten over magnesiumsupplementen? Als je een multivitamine neemt, is de kans groot dat er niet genoeg magnesium in zit. “Ze hebben niet zoveel mineralen in het algemeen, omdat mineralen meer ruimte innemen in een tablet,” legde D’Adamo uit. Bovendien kan je multivitamine magnesiumoxide bevatten, dat je lichaam niet goed opneemt. De dokter beveelt in plaats daarvan aan dat mensen supplementen kopen die magnesiumcitraat, glycinaat of succinaat bevatten, die gemakkelijker in het lichaam worden geabsorbeerd.

Maar serieus, kan magnesium helpen met slapen? Deskundigen vertelden me dat, helaas, magnesium me niet als een soort natuurlijke Ambien zal knock-out slaan – maar het zou mogelijk kunnen helpen met de slaap op andere manieren. Magnesium kan helpen onze spieren te ontspannen – “Slapeloosheid, het krijgen van een goede slaap, velen van ons geloven dat spierontspanning essentieel is voor dat”- terwijl het ook helpt onze angst te verlichten (wat bijdraagt aan slapeloosheid). Dat komt omdat magnesium zich eigenlijk bindt aan een speciale neurotransmitter in ons lichaam, GABA genaamd, die ook een receptor is voor slaapmiddelen.

Wie moet magnesium vermijden? Wel, magnesium i. natuurlijk noodzakelijk voor het leven, maar iemand zou zich kunnen onttrekken aan het innemen van een magnesiumsupplement als hij bepaalde antibiotica gebruikt, omdat mineralen de werkzaamheid ervan kunnen verminderen. Het belangrijkste is om vooral op onderzoek af te gaan.

https://slaapwijsheid.nl/slaapmiddelen/magnesium-diepere-slaap/