5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Mannen en gezondheid

Een vroegtijdige ejaculatie oftewel voortijdige zaadlozing, wanneer spreek je daar eigenlijk van? Want wie zegt hoe lang het moet duren, zit er een tijd aan dan? Je spreekt van een vroegtijdige ejaculatie als de zaadlozing sneller komt dan beide partners willen. Na penetratie kan het voorkomen dat de man binnen drie minuten al een zaadlozing heeft terwijl, volgens enkele onderzoeken, blijkt dat 7 tot 13 minuten het meest ideale is. 

Waar heeft een man last van?

Een vroegtijdige ejaculatie hoeft niet per se een probleem te zijn. Al lijkt het wel door invloeden van buitenaf dat de beeldvorming hiervan is veranderd. Vanuit de evolutie is het ideaal als de zaadlozing snel komt, want hoe langer het duurde, hoe meer kans op gevaar. Nu is dat beeld zodanig veranderd dat men vindt dat het langer moet duren zodat er ook langer van genoten kan worden.  Het is handig om samen het gesprek eens aan te gaan als één van de twee zich onzeker of onprettig voelt. Mocht je er samen niet uitkomen, dan is de volgende stap om toch even naar de huisarts te gaan. Deze kan een crème voorschrijven om de zaadlozing wat uit te stellen. Emla bijvoorbeeld. Dit is een verdovende crème die ook wordt gebruikt in het ziekenhuis om eerst een stukje huid te verdoven voordat er wondbehandeling wordt gedaan of een injectie gegeven wordt. 

Hoe moet dit opgelost worden?

De crème breng je aan en moet vijf tot tien minuten inwerken. Let wel goed op dat je na die tien minuten goed alle crème verwijderd voordat je gemeenschap hebt. Het mag namelijk niet in de partner komen én de crème kan het aantasten waardoor deze minder betrouwbaar worden.  Maar voordat je dat doet, probeer eerst dit eens: Leer je eigen lichaam goed kennen door te masturberen. Dit helpt om je controle te geven over de prikkels en om deze te remmen. Wat ook kan helpen is om je bekkenbodem te trainen. Deze spier is van belang om je plas op te houden maar is ook belangrijk bij het klaar komen. Online kan je makkelijk wat oefeningen vinden. Vaak wel voor de vrouw na een bevalling, maar voor mannen werken deze oefeningen net zo goed.