5-S Webgids
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koudschuim matras?

Koudschuim kan een goede optie zijn wanneer u op zoek bent naar een kwaliteitsmatras of topper. Maar wat is een koudschuim matras, en waarom zou het een goede keuze voor een bed of kinderbed zijn. Als u op zoek bent naar de beste kwaliteit schuimmatras, kunt u kijken naar koudschuim vanwege de vele voordelen. Tegelijkertijd heeft koudschuim echter ook enkele nadelen, en wij zullen u hier voldoende informatie over geven.

Wat is een koudschuim matras?

Voordat u een aankoopbeslissing neemt over iets dat u online of ergens anders wilt onderzoeken als het gaat om koudschuim matrassen, moet u zo veel mogelijk weten. Aangezien deze matras op uw bed zal komen, moet u dus ook alles weten van dit type matras.

Koudschuim is een materiaal dat niet koud is, dit is een misvatting die vrij gebruikelijk is bij veel mensen. Een van de bepalende eigenschappen van dit matras is de open celstructuur. Dankzij deze structuur kunnen de slapers genieten van een uitstekende ventilatie van de matraskern.

Een koudschuimmatras is vooral nuttig om warmte van het lichaam en de omgeving af te voeren voor een betere slaap. Het materiaal dat gebruikt wordt om koudschuimmatrassen te maken, houdt de lucht binnenin ook op een lage temperatuur zodat het comfortabeler is.

Helaas heb ik niet kunnen achterhalen wanneer het koudschuim matras is uitgevonden, maar van wat ik heb begrepen, kwam het kort na traagschuim. NASA was verantwoordelijk voor traagschuim matrassen.

Waar zijn koudschuim matrassen van gemaakt?

Voordat we ingaan op het productieproces van koudschuim, moet ik iets bekennen. De bekentenis is dat ik vergeten ben jullie lezers te vertellen dat koudschuim in twee hoofdvormen bestaat. Ten eerste heb je het flexibele schuim, ook bekend als HR koudschuim. Dit type wordt gebruikt in de meeste basis koudschuim matrassen die voor u allen gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ten tweede komt het harde schuim ook bekend onder de naam PU hardschuim. Dit type schuim is niet zo algemeen bekend, dus we zullen het vermijden, tenzij het nodig is.

Maar waarvan wordt een koudschuim matras nu gemaakt? En het korte en duidelijke antwoord voor koudschuim matrassen is het gebruik van voornamelijk koudschuim! Maar alle gekheid op een stokje, koudschuim is in het algemeen een anorganisch 3D Polyurethaanschuim. Als zodanig maakt dit type schuim gebruik van verschillende soorten plastic materiaal in zijn samenstelling.

Waar moet je op letten bij een koudschuim matras?

Alleen het kennen van de voor en nadelen van een koudschuim matras is voor sommigen misschien niet genoeg. Daarom hebben we criteria opgesteld. Hopelijk zal het delen van deze criteria u helpen om te weten waar u op moet letten bij het doen van dergelijke aankopen.

Kosten:

De kosten zullen altijd iets zijn dat we in gedachten moeten houden als je iets gaat kopen, en dit is in de eerste plaats omdat de kosten fungeren als een maatstaf om te bepalen of iets de moeite waard is om te kopen. De kosten zijn een bepalende factor voor iets als een koudschuimmatras of iets dergelijks met een breed scala aan prijzen.

Proefslapen:

Met proefslapen bedoelen we dat bepaalde merken de koper een periode zullen toestaan waarin ze het product kunnen uittesten. Deze periode verschilt van merk tot merk, en in sommige gevallen kan de periode 30 dagen tot een jaar duren.

Tijdens deze periode mogen de klanten de koudschuimmatras op verschillende manieren testen. Als kopers tijdens de periode een defect in het product vinden, dan zal het merk ofwel het matras vervangen. In andere gevallen zal het bedrijf het geld volledig terugbetalen, maar de vervangingsoptie is gebruikelijker.

De reden voor de aanpassingsperiode is dat sommige matrassen enige tijd nodig hebben om in te breken. Om goed te kunnen testen, heb ik minstens 90 dagen nodig. Daarom kies ik alleen merken die mij zoveel tijd bieden. Bovendien zijn merken bereid om ons zoveel tijd te geven om de matras te testen, omdat ze niet te maken willen krijgen met het gedoe van te veel retourzendingen van hun kant.

Dichtheid van de lagen:

Zowel een koudschuim als een traagschuim matras hebben een vergelijkbaar niveau van dichtheid. En deze dichtheidsfactor bepaalt meerdere voordelen waarvan u en ik willen genieten. Ook, als het gaat om dichtheid, geen twee matras modellen hebben vergelijkbare dichtheid. Dus als u genoeg matrassen en hun materialen onderzoekt, zult u weten dat de dichtheid een bepalende factor is.

Als u zich afvraagt wat dichtheid is en hoe het tot stand komt, dan is hier een eenvoudig overzicht voor u. Hoe meer koudschuimcellen in een samengedrukt gebied, hoe hoger de dichtheid van de matras zal zijn. In de meeste gevallen betekent een dichtere schuimlagen dat het is gemaakt met behulp van betere materialen en zal een langere levensduur hebben.

Het beste bereik van dichtheid voor bedden zijn rond de 3 tot 7. Een hogere dichtheid betekent meer hoogwaardige materialen en dus duurdere matrassen. Aan de andere kant, hoe lager de rating, hoe meer kans de klant een goedkopere matras zal krijgen.  

Tenslotte zijn er een heleboel slechte koudschuimmatrassen te vinden op het internet. In de meeste van deze gevallen is de hardheid niet betrouwbaar. Daarom adviseer ik u om alleen matrassen te kiezen met een dichtheid van meer dan 40 kg/m3.

Verschil tussen Hoge Veerkracht (HR) waarde en Soortelijk Gewicht (SG) waarde

HR is simpelweg het gewicht van de matras per kubieke meter, terwijl SG in feite het gewicht van deze matras is. Voor het grootste deel kan de HR-waarde de kwaliteit aangeven, omdat een matras met een HR-waarde van minder dan 30 betekent dat het echt zacht is en niet zo veerkrachtig.

Bijvoorbeeld, een HR waarde van 50 betekent dat de koudschuim matras 50 kg per kubieke meter weegt.

Hoewel de HR-waarde belangrijk lijkt, zijn de polyolverhouding en de beoordeling van de fabrikant belangrijker.

 

ILD (Indentation Load Deflection):

Hoewel ILD voornamelijk wordt gezien in traagschuim matrassen, kan het geen kwaad om er zelfs bij de aankoop van koudschuim matrassen van op de hoogte te zijn. Eenvoudig gezegd geeft de Indentation Load Deflection aan hoe hard of zacht het bed is. De berekening van de ILD houdt in dat wordt gemeten hoeveel kilo druk er nodig is om een traagschuim- of koudschuimmatras met ongeveer 25% in te krimpen.

Zodra u de noodzakelijke drukverlagingswaarde hebt berekend, wordt deze omgezet in een gewichtswaarde. Uiteindelijk is die gewichtswaarde wat iedereen op de matrassen ziet als de Indentation Load Deflection (ILD). Ook zie je geen getalswaarde in tegenstelling tot de range omdat fabrikanten op veilig spelen. Zij weten dat er een aantal factoren van belang zijn als het gaat om ILD. Zo kunnen bijvoorbeeld zowel de omgeving als de vochtigheid van de plaats waar de matras ligt tot veranderingen leiden. Daarom ziet u een bereik voor ILD om rekening te houden met deze veranderingen.

Dikte:

Over de dikte van de matras valt niet veel te zeggen, behalve dat hoe dikker de koudschuimmatras is, hoe beter het comfort. Houd er echter wel rekening mee dat als u een te dikke of te dunne matras kiest, er problemen kunnen ontstaan. En in de meeste gevallen zullen deze problemen te maken hebben met comfort of ondersteuning.

In mijn onderzoek kwam ik erachter dat de meeste matrassen tussen de twee en vijf inch zijn, en de dikte zal iets meer zijn. Dus als je wilt, en dit is iets wat ik elders heb gezien, kun je meerdere dunnere matrassen stapelen als dat nodig is.

Levensduur:

Zoals eerder vermeld in het gedeelte over de dichtheid, gaat een dichtere matras meestal langer mee. Naast de levensduur van de koudschuimmatras zullen sommige kopers ook op zoek zijn naar merkgaranties. Dit is simpelweg omdat ze zekerheden van het merk op hun producten willen.

Stevigheid:

Als het gaat om de favoriete slaaphouding, heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Sommigen slapen bijvoorbeeld het liefst op de linker- of rechterzij, anderen houden van verschillende slaaphoudingen, en weer anderen hebben de juiste stevigheid nodig om goed te slapen. Zoals u ziet, hebben verschillende mensen dus verschillende voorkeuren voor hun matras. En een van die voorkeuren heeft betrekking op de hardheid van de matras.

In mijn persoonlijke ervaring die ik ook op slaaponline.nl deel en onderzoek heb ik drie basisniveaus voor de hardheidsschaal gevonden. Dat zijn zacht, medium en stevig, maar deze drie kunnen ook op verschillende manieren worden aangepast. Zo heb ik in een aantal gevallen variaties gezien zoals luxe stevig en extra zacht.

Mijn conclusie is wel dat ik een voorkeur heb voor hardere matrassen. Dit komt vooral omdat ik het gevoel heb dat ik ga verdrinken op die zachte matrassen. Bovendien bieden stevige matrassen extra ondersteuning voor zwaardere mensen zoals ik. Aan de andere kant zullen lichte mensen de zachtere matrassen prettig vinden vanwege de extra demping van alle kanten wanneer ze wegzakken.