5-S Webgids
Image default
Industrie

Wat is chemisch gas en waarom wordt het gebruikt?

Chemisch gas is dé term die gebruikt om een breed aanbod van gassen aan te duiden. Deze chemische gassen worden vaak gebruikt voor verschillende industriële en commerciële doeleinden. Deze chemische gassen zijn erg gevaarlijk en kunnen gevaarlijke ongevallen bezorgen. Maar waarom wordt het dan gebruikt? In deze blog lees je wat chemisch gas is en waarom het gebruikt wordt.

 

Wat is chemisch gas precies?

Chemisch gas is een term voor een groot aanbod aan gassen. De gassen kunnen synthetisch zijn. Daarnaast kunnen chemische gassen kunnen gevaarlijk zijn, omdat het vaak giftig, brandbaar of explosief kan zijn. Deze gassen kunnen verschillende ernstige ongevallen tot gevolg hebben. Zo kan het bijvoorbeeld verschillende gezondheidsproblemen, letsels of de dood tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk dat er een juiste veiligheid wordt gewaarborgd bij deze chemische gassen.

 

Waarom worden chemische gassen gebruikt?

Chemisch gas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor verschillende industriële en commerciële doeleinden. Voornamelijk vind het gebruik plaats bij industriële processen. Hierbij te denken aan de chemische, farmaceutische, voedingsmiddelen en energie industrie. Vaker worden de chemische gassen gebruikt als grondstof, reactiemiddel of verwarmingsmiddel.

 

Chemische gassen worden om verschillende redenen gebruikt. Toch zijn er bepaalde momenten, waar chemische gassen het meest voor worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij de productie van chemicaliën of voor medische toepassingen. Er zijn talloze momenten, waar chemische gassen voor worden gebruikt. Het gebruik is zo uitgebreid, omdat er zoveel gassen te vinden zijn.

 

Verschillende soorten chemische gassen

Er zijn een tal van chemische gassen te vinden. Zo zijn er een aantal bekende en meest gebruikte gassen. De meest voorkomende chemische gassen zijn:

 

Stikstofgas

Stikstofgas wordt vaak gebruikt bij het opslaan van gevaarlijke chemicaliën.

 

Heliumgas

Helium wordt veel gebruikt in de luchtvaartindustrie. Ook wordt heliumgas vaak gebruikt, om ballonnen mee op te blazen. Op het moment dat je de ballon opvult met helium, zal de ballon in de lucht zweven.

 

Zuurstofgas

Zuurstofgas wordt op veel verschillende momenten gebruik. Enkele van deze momenten zijn bij de productie van staal en in de medische sector.

 

Er zijn een tal van chemische gassen te vinden. Doordat er zoveel zijn, worden de gassen ook gebruikt op veel verschillende momenten. De gassen zijn belangrijk, omdat zij in heel veel processen nodig zijn voor te totstandkoming van een product of dienst.