5-S Webgids
Image default
Winkelen

Welk vermogen laadstation heb je nodig om je auto thuis op te laden?

De opkomst van de elektrische auto is niet meer stoppen. Auto fabrikanten verwachten dat er over 20 jaar meer elektrische dan brandstof auto’s worden verkocht. Hoewel 20 jaar nog erg ver weg lijkt, zal het aantal EV’s op de weg exponentieel stijgen. Daarbij zal er hoogstwaarschijnlijk een tekort aan laadpunten ontstaan. Hoog tijd om ons eens te gaan verdiepen in laadoplossingen voor thuis.

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

De laadtijd om jouw elektrische auto op te laden is afhankelijk van 3 factoren:

–          Laadvermogen auto

–          Laadvermogen laadstation auto

–          Capaciteit van de stroomaansluiting

Het laadvermogen van de auto is afhankelijk van het merk en model. Dit kan varieren van 1x16A (3,7kW) tot 3x32A (22kW). Het is slim om bij de aanschaf van een EV al rekening te houden met het laadvermogen. Wil je graag snel de auto thuis kunnen opladen? Kies dan voor een auto die op 3x16A (11kW) of zelfs 3x32A (22kW) kan laden.

Vervolgens is het natuurlijk van belang dat het laadstation ook op dit vermogen kan laden. Het kan wellicht ook verstandig zijn om al een laadstation te kiezen die op een ‘zwaar’ vermogen KAN laden. Een zwaarder laadstation zal altijd op het maximale vermogen van de auto laden.

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, is het van belang dat de stroomaansluiting voldoende capaciteit heeft om op het gevraagde (door de auto/laadstation) vermogen te laden. Mocht dit niet het geval zijn, en er is geen slim systeem (load balancing) om het vermogen op

In de praktijk zal de laadsnelheid dus altijd beperkt worden door één van de bovenstaande factoren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een auto laadstation?

Bij de aanschaf van een laadstation auto is het verstandig om deze toekomst-proof te kopen. Het advies is om altijd voor een 3 fase laadstation te kiezen. Dit is ook aan te raden als je op dit moment nog een 1 fase stroomaansluiting hebt. Je kunt een 3 fase laadstation namelijk ook gewoon op 1 fase aansluiten. Daarbij is het prijsverschil tussen een 1 fase of 3 fase laadstation niet groot.

Let wel op dat de bekabeling van de meterkast naar het laadpunt ook geschikt is om op een ‘zwaar’ vermogen te laden. Het prijsverschil is niet groot, en je wilt niet de straat weer open te moeten maken om de grondkabel te vervangen. Kies dus altijd voor een lekkere dikke stroomkabel.

https://www.4ev.nl/laadstations