5-S Webgids
Bedrijven

Werken in het onderwijs

Het is niet voor iedereen een droombaan om in het onderwijs te werken. Zeker aangezien met name in het lager onderwijs de salarissen in het onderwijs niet hoog zijn. Niet hoog voor iemand die een diploma heeft van een hbo-opleiding althans. Als jij wil werken in het onderwijs zijn er een aantal zaken waar je aan moet werken. Wil jij in het onderwijs werken en ben jij benieuwd welke stappen jij daarvoor moet ondernemen?

VOG aanvraag

In het onderwijs is een VOG aanvraag verplicht. Dat wil zeggen dat iedereen in het onderwijs bij de indiensttreding een VOG aanvraag moet doen. Je moet namelijk als in dienst komt bij een onderwijsinstelling een actuele VOG overleggen die niet ouder is dan 6 maanden. Die VOG aanvraag moet niet alleen een leraar in het voortgezet onderwijs doen. Het geldt net zo goed voor het primair, speciaal en middelbaarberoepsonderwijs.

Wat wil je precies doen in het onderwijs?

Er zijn verschillende functies in het onderwijs. Je kunt natuurlijk leraar worden of onderwijsassistent, maar je kunt er ook bijvoorbeeld op de administratie werken of werken als conciërge. Het is maar net wat je aanspreekt. Weet je het nog niet helemaal? Ga dan naar één van de open dagen, lees over de benodigde vaardigheden die bij de beroepen horen en luister naar je hart. Voel je een vonkje? Laat je niet tegenhouden door mensen die zeggen dat je iets niet kunt, terwijl jij daarvan droomt. Probeer het uit, het enige dat er kan gebeuren is dat het niet lukt. Misschien kun je wel iets vinden wat erop lijkt, dat je wel kunt.

Maak een plan

Als je weet wat je wil, kun je een plan maken. Om leraar te worden is de gebruikelijke route via het mbo of de havo bij de PABO terecht te komen. Maar, er zijn natuurlijk ook andere routes te bedenken. Kijk vooral wat past bij jou. Ga niet per definitie voor de kortste route, kies de route die bij jou past.

Onderwijs omstandigheden

De omstandigheden in het onderwijs? Meestal lange vakanties, veel extra papierwerk, mogelijk ook veel stress. Wil je het dus volhouden in het onderwijs? Dan kom je ver met: niet klagen, maar dragen. Kijken naar wat wel kan en misschien moet je niet altijd de regels volgen. Want, soms hebben regels te weinig oog voor de mensen. De leraren die de meeste mensen bijblijven? Dat zijn meestal ook net de leraren die laten zien dat het anders kan…

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen

Gerelateerde artikelen

Professionele parkeergarage belijning en magazijn markering biedt uitkomst

Watertank van 1000 liter voor glazenwassers

Lijmen in de praktijk