5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Zorg voor je ogen!

Onze ogen zijn een groot goed. Wat zouden we zonder ze moeten? En er zijn helaas heel wat zaken die mis kunnen gaan. Wij bespreken hier een aantal oogproblemen die vaak voorkomen.

Staar

Bij staar lijkt het of er zich wolken in je ooglens ontwikkelen die je zicht behoorlijk belemmeren. Alles wordt als het ware troebel en wazig en dat terwijl een gezonde lens juist helder is en al het licht doorlaat naar je netvlies, de achterkant van je oog waar alle beelden worden verwerkt. Als je een staar hebt, kan dat licht er niet meer zo gemakkelijk doorheen komen met als resultaat: niet meer goed kunnen zien en met name ’s nachts schittering of een halo rond lichten waarnemen. Staar vormt zich vaak langzaam en kent geen symptomen als pijn, roodheid of tranen in de ogen. Soms blijft het beperkt en heeft het geen invloed op je zicht. Wordt het echter erger, dan is een operatie vaak onvermijdelijk, waarna je bijna altijd weer volledig zicht terugkrijgt!

Glaucoom

Je oog is als het ware een soort band; enige druk erin is normaal en veilig. Maar te hoge druk waardes kunnen zo maar je oogzenuw beschadigen. Glaucoom is de naam voor een groep ziekten die deze aandoening veroorzaken. Vaak is dit in de vorm van primaire openhoekglaucoom. De meeste mensen die het hebben, hebben geen vroege symptomen of pijn en dus is het belangrijk om je ogen regelmatig te laten onderzoeken. Glaucoom kan worden veroorzaakt door onder andere oogletsel, ontstekingen van het oog of geblokkeerde bloedvaten. De behandeling kan variëren van simpele oogdruppels op recept tot een forse operatie.

Netvliesaandoeningen

Het netvlies is een dunne voering aan de achterkant van je oog die bestaat uit cellen (kegeltjes en staafjes) die beelden verzamelen en vervolgens doorgeven aan je hersenen. Netvliesaandoeningen blokkeren deze overdracht. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Bij leeftijdsgebonden maculaire degeneratie bijvoorbeeld is er sprake van een afbraak van een klein deel van het netvlies genaamd de macula. Diabetische retinopathie is schade aan de bloedvaten in het netvlies, meestal veroorzaakt door diabetes.

Bijziendheid

Wat we allemaal zullen merken is het teruglopen van het zicht als we wat ouder worden. Vanaf ongeveer ons 40e jaar begint de ooglens minder elastisch te worden en kunnen we vooral dichtbij steeds iets minder goed zien. Tegenwoordig is het heel populair om dan de ogen te laten laseren en dit te verhelpen. Wat zijn de gemiddelde ogen laseren kosten? Veel is daarbij natuurlijk afhankelijk van wat er precies mis is en welke behandeling daarbij het beste past. Het is echter wel verstandig om eens goed rond te kijken en te informeren naar de tarieven. De verschillen zijn namelijk best wel groot. Maar bedenk goed: laat wat je ogen betreft goedkoop geen duurkoop zijn!